Fotokiállításon a 2010-es árvíz

A tizenkét évvel ezelőtti természeti katasztrófát felelevenítő fotókiállítás nyílt pénteken délelőtt a polgármesteri hivatal aulájában a Szinva Örökség Napok egyik programelemeként.

A Pusztai László és Barátai alcímet viselő tárlaton Fedor Vilmos, a Szinva Örökség Napok ötletgazdája és alapítója köszöntötte a résztvevőket.
– Mi miskolciak, tudjuk jól, hogy egy olyan patakkal élünk együtt, amely az év legnagyobb részében szelíden folydogál a városban, aztán egyszer csak kiönt, és komoly károkat okoz. Így volt ez 2010-ben. Akkor sem gondolták a miskolciak az esőt és a rossz időt látva, hogy Diósgyőrben néhány órával később már menteni kell az embereket, házakat, háziállatokat, ingóságokat. A május 16-ára virradó éjszakán folyamatosan emelkedett a víz. A Szinva terasznál éjfélre már a lépcső tetejéig ért a víz. Amikor már azt hittük, véget ért, akkor jött a következő, és aztán még egy. Háromszor öntött ki a Szinva, és kiöntött a Sajó is – idézte fel a tizenkét évvel ezelőtti eseményeket Fedor Vilmos. – A Szinva, amely általában építette a várost, néha megvadult, és akkor rombolta is – zárta gondolatait.

A tárlatot Varga Andrea, alpolgármester nyitotta meg, aki szintén felidézte a 2010-es árvízzel kapcsolatos emlékeit: amiről május 16-án reggel azt hittük, csak egy rövid ideig tartó kisebb áradás, másnapra rémisztő árvízzé vált. Családi házak, lakóhelyek kerültek veszélybe, váltak lakhatatlanná, mindenfelé értéküket mentő embereket lehetett látni. Ahogyan nézzük a kiállított képeket, újraéljük ezeket a pillanatokat. 2010 május közepének, majd június első heteinek rémisztő napjait. A szomszédvár, Felsőzsolca népének elkeseredett küzdelmét az ár ellen – fogalmazott.

– Szerencsére ezek a képek már csak emlékek, egy hősiesen küzdő város dokumentumai. A fotók dokumentálják az eseményeket, de egyben figyelmeztetnek is bennünket arra, hogy a szélsőséges időjárás, amely egyre szélsőségesebb, bizony mindig magában rejti ilyen és ehhez hasonló árvizek kialakulásának veszélyét. Nekünk, a Szinva völgyében élőknek erre gondolnunk kell, és figyelni, gondozni a Szinvát, hogy a medre alkalmas maradjon az árvízvédelemre – mondta az alpolgármester.

A fényképek talán minden másnál jobban képesek emléket felidézni vagy az érzelmeken keresztül hatni, miközben emléket is állítanak történelmi események előtt, ahogyan ezen a kiállításon is megteszik, hangsúlyozta Hajdú Ildikó, a Herman Ottó Múzeum általános igazgatóhelyettese.
– Hosszú évek után, 2010-ben ismét átvette a víz az uralmat Miskolc és a környező települések fölött. Napok alatt tett tönkre életeteket, pusztított el házakat és tüntette el az emberek otthonát. Ha végignézzük a képeket, láthatjuk azt a gigantikus víztömeget, amivel a településen élők szembe kellett, hogy nézzenek. Menteni az időseket, a rászorulókat vagy éppen az állatokat. Összefogásra volt szükség, hogy együttes erővel álljanak a víz útjába és mentsék, amit csak lehet – fogalmazott.

A kiállítás szeptember 9-ig tekinthető meg a Polgármesteri Hivatal aulájában, a hivatal nyitvatartási idejében.

minap.com