Skip to content

A meteorológusok húzták a rövidebbet…

Felmentették az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és elnökhelyettesét

Palkovics László elmozdította az OMSZ felsővezetőit – mindössze két nappal azután, hogy a meteorológusok esőt vártak augusztus 20-ra, le kellett mondani az ünnepi műsort, aztán mégsem jött a vihar.

Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét, Radics Kornéliát, valamint szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát – közölte a minisztérium hétfő délután. A levélben nincs indoklás, csak annyi, hogy az új vezetőkről később döntenek.

A kirúgások előzménye, hogy az OMSZ szombaton olyan időjárás-előrejelzést adott, amely alapján az operatív törzs szűk nyolc órával a tervezett, 21 órás kezdés előtt a tűzijáték elhalasztásáról döntött. Arról, hogy pontosan kik hozták meg ezt a végső döntést, semmilyen nyilvános formában elérhető információ nem áll rendelkezésre (azon túl persze, hogy „az operatív törzs döntött”). Az ünnep lebonyolításáért felelős törzs már évek óta létezik, általában minden év július elején tartja első ülését. Az üléseken részt vesznek az “érintett szervek” képviselői, az MTI tavalyi közlése alapján annyi biztos, hogy egy tag az OMSZ-t is képviseli.

Ezt követően a prognosztizált felhőszakadás, eső elmaradt, vasárnapra pedig a kormánysajtó egyértelműen a meteorológiai szolgálatot tette felelőssé amiatt, hogy elmaradt „Európa legnagyobb tűzijátéka.

A címek is sokatmondóak: “Nemcsak a tűzijáték, a vihar is elmaradt”, “Súlyosan tévedett az OMSZ augusztus 20-ával kapcsolatban, hibás volt a meteorológiai szolgálat előrejelzése” (a Tények és az Origo is szó szerint ugyanezzel a címmel jelentkezett)  “Alaposan elmérte az OMSZ: simán meg lehetett volna tartani az augusztus 20-i tűzijátékot”, „Téves előrejelzések miatt maradhatott el az ünnepi tűzijáték”.

Mandiner megelégedett annyival, hogy közölték: “Az Operatív Törzs még a tisztavatás után is azt az információt kapta, hogy az OMSZ úgy látja: 75-80 százalék az esély rá, hogy 21 óra körül eső/csapadék/felhőszakadás lehet. Eső azonban mégsem volt”. Az Origo némileg szofisztikáltabban arra hivatkozott, hogy még a késő délutáni előrejelzésben is szerepelt a kitétel, “Zivatar térségében erős, illetve viharos széllökések is lehetnek”, azonban szerintük, mivel nem jött vihar, nem jött eső, ezért “az OMSZ téves előrejelzése miatt a tűzijátékot el kellett egy héttel halasztani”.

A közmédia azonban pengeváltásra vitte a dolgot, kiemelve azt, hogy az M1-nél nem csak az OMSZ, hanem a világ számos országába szolgáltató IBM adatait is használják, ezért a közmédia előrejelzései árnyaltabbak és pontosabbak voltak az ünnepi hétvégén is. Pedig nem is olyan régen pont az OMSZ kritizálta a közmédia megújult időjárás-jelentését. Facebook-oldalukon azt írták: olyannyira eluralkodtak a látványelemek, hogy az ember egy látványpékségben érzi magát”.

A meteorológiai szolgálat most megint egy Facebook-posztban reagált. A szolgálat hivatkozott arra, hogy már előre jelezték a bizonytalansági faktor szerepét, de azért elnézést kértek. Ahogy írták: “A tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért!”

Az operatív törzs részéről kizárólag Kovács Zoltán kommunikált továbbra is. Szombaton este még a közösségi oldalán arról posztolt, hogy rendezvények a legnagyobb rendben zajlottak és aznap befejeződnek a Szent István-napi programok, de nem tért ki sem a tűzijátékra, sem az időjárásra, sem az OMSZ előrejelzésére.

Mivel az augusztus 20-i rendezvénysorozat egy többnapos, országos méretű fesztiválnak felel meg, ennek a tűzijáték csak egyetlen, de mindenképpen központi része. Rengeteg ember indul el ilyenkor a fővárosba, éppen ezért indított volna a MÁV is mentesítő vonatokat és HÉV-járatokat, de ezeket végül az operatív törzs döntéséhez igazodva törölték. A tűzijátékra épülő elképesztő infrastrukturális nyomás miatt is kellett a lehető legkorábban, a politikai nyomás miatt viszont a lehető legkésőbb döntenie az operatív törzsnek.

Valószínűleg nem örültek volna a kormánypárti prominensek annak sem, ha az eső, vagy csak a rossz idő híre miatt szerény tömeg követi élőben a látványos eseményt, ahogyan valószínűleg még mindig él a szervezőkben, a politikusokban és a nézőkben is a 2006-os tragédia emléke. Akkor éppen a szakemberek előrejelzése ellenére gyújtották be a rakétákat, az összegyűlt közel másfél milliós közönség szórakoztatására. Ám szinte éppen a tűzijáték kezdetekor érkezett meg orkán erejű széllel a tomboló vihar. Az akkor kialakult teljes káoszban öt ember halt meg kidőlt fák, felborult motorcsónak és szívroham miatt.

Egy elmaradt tűzijátéknak viszont nincsenek áldozatai, bár kétségkívül idén megint a meteorológusok húzták a rövidebbet.

 



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



15 Comments

  1. Névtelen
    2022.08.22. 20:53

    A tüzijáték eleve egy káros, értelmetlen és fölösleges kiadás. Európa legnagyobb tüzijátékát megrendezni Európa legrosszabbul teljesítő országában nyilvánvaló hülyeség. Titkosítani a költségeit a nyilvánvaló lopás beismerése. Kijelenteni, hogy nem megtartani drágább mint megtartani nyilvánvaló hazugság. Kockáztatni emberek életét ennek a fölsleges lopásnak az érdekében akár a vihar 10%-os esélyénél nyilvánvaló bűncselekmény.

    A OMSZ vezetőit kirúgni a vihar esélyeinek előrejelzéséért? Priceless.

    Most láthattuk kedves honfitársaim, amint a Fideszesek megtorolták azt, hogy valaki nem követett el élet ellenes bűncselekményt az ő lopásuk érdekében.

    13
    3
    • Névtelen
      2022.08.23. 06:49

      Ilyen rizsákért köpnek a DK-ra.

      2
      8
  2. Névtelen
    2022.08.22. 20:55

    Biztosan van egy levelezőn végzett anyján élősködő incel, egy fidelitászos jogász, aki qrvára ért a meteorólógiához.

    A szakirány mindegy. Alávaló szolgalelkű karakter a követelmény. (Ennek kiváltó oka általában a tehetségtelenség.)

    9
    3
    • Névtelen
      2022.08.22. 22:49

      katonadolog

      „Radics Kornélia

      1991-től az ELTE Meteorológus Szakán folytatta tanulmányait. 1997-ben meteorológus, 1999-ben csillagász oklevelet szerzett. 1997-ben jelentkezett az ELTE Földtudományi Doktori Iskolájának Földrajz-Meteorológia doktori programjára. 2004-ben szerzett PhD fokozatot „A szélenergia hasznosításának lehetőségei Magyarországon: hazánk szélklímája, a rendelkezésre álló szélenergia becslése és modellezése” témájú doktori dolgozatával.[1]

      2001 és 2013 között a Magyar Honvédségnél dolgozott. 2001 és 2007 között a Magyar Honvédség Meteorológiai Szolgálat Információtechnikai és Koordinációs Osztályán, 2007-től az MH Geoinformációs Szolgálat, Időjárás Előrejelző és Szakkiképzési Osztályán töltött be a meteorológus főtiszti, majd osztályvezető-helyettesi pozíciót.[1]

      2013 és 2022 között az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke volt.[1][2]

      1997-től oktat az ELTE Meteorológiai Tanszékén különböző tárgyakat (Klimatológia, Válogatott fejezetek a matematikából, Bevezetés a meteorológiába, Katonai meteorológia, Repülésmeteorológia).[1]”

      2
      3
      • Névtelen
        2022.08.24. 10:26

        Mi a problémád ezzel te mocskos fideszfattyú?

        4
        2
        • Névtelen
          2022.08.25. 20:33

          Semmi.
          A miniszter külföldi mintára keresi az emberét. Ő a főnök, nem a honvédség.

          „Leegyszerűsítve: a napelem akkor működik, amikor éppen süt a nap, a napsütés nélküli időszakokban pedig valamilyen energiaforrást be kell kapcsolnunk a folyamatba. A kiegyenlítő energiaforrások használata viszont nagyon drága, különösen, ha nem itthonról szerezzük be. Csak egy példa: a naperőmű-kapacitások kompenzálására fordított villamosenergiát külföldről vesszük, ezért fizetünk évente 350 millió eurót. Ugyanez a szám a tízszer nagyobb Németországban, amely ráadásul bővelkedik megújuló energiaforrásokban, 310 millió euró” – mondta.

          A jelenség oka szerinte az, hogy a naperőművek tulajdonosai jelenleg az esetek nagyjából 30 százalékában nem találják el azt, hogy az adott időintervallumban mennyi energiát tudnak majd a hálózatra „feladni”.

          Ők a hozzájuk befutó információk alapján tudnak dönteni, amelyek jelentős részben az OMSZ-től származnak. Az országos előrejelzések mellett pontosabban kellene tehát ismerni, hogy adott helyen adott időben milyen lesz az időjárás”

    • Névtelen
      2022.08.23. 06:51

      de befogadta az Apró-Donáth klán

      2
      5
      • Névtelen
        2022.08.24. 10:28

        Téged pedig a fideszmaffia. Jó ez neked, hogy hülyék között élsz? Vagy megtaláltad a helyed, ahová való vagy?

        4
        1
  3. Névtelen
    2022.08.23. 09:43

    Az előrejelzés bizonytalan.
    Nem a meteorológusok hozták meg a döntést a tűzijáték elmaradásáról, hanem Kovács Fővadász II . Zolika.
    Csakhát őt – ugye – nem lehet kirúgni . . .

    7
    1
    • Névtelen
      2022.08.25. 20:36

      mi alapján döntött az operáló orvos?

  4. Névtelen
    2022.08.23. 12:50

    Ezzel csak azt érték el orbánék, hogy egyre többször fognak a meteorológusok olyan előrejelzést adni, hogy „ma várhatóan esni fog, de lehet, hogy mégsem”, „holnap zivatar valószínű vagy nem”, télen „a hószállingózás néhol fehérré változtathatja a tájat”, „a kora délelőtti órákban várható csapadék, kivéve ott ahol nem” stb.
    Inkább alibizni fognak a meteorológusok, és ezért egyáltalán nem haragudhatunk rájuk.

    6
    1
    • Névtelen
      2022.08.25. 20:37

      ilyet te is tudsz, ingyen
      50-50%
      vagy esik
      vagy nem

  5. Névtelen
    2022.08.23. 13:29

    Ha Orbán végleg bekattant, nincs könnyű dolga a szolgáinak.
    Gulyás: Nem augusztus 20. miatt rúgták ki az OMSZ vezetőit.
    🙂

    5
    1
  6. Ozzy
    2022.08.25. 17:00

    Azt a meteorológust kellett volna szerződtetni, aki a Forma 1-ben percre pontosan megmondja mikor fog eleredni az eső ! Lehet, hogy az nem is meteorológus ? Egyébként mindegy.

    • Névtelen
      2022.08.25. 20:08

      Ja, kérem, kis pénz, kis foci…!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük