Skip to content

Bréking. Egyelőre mégsem állítják le az összes német atomerőművet

Bréking. Egyelőre mégsem állítják le az összes német atomerőművet

 

Elhalasztja az utolsó három, még működő atomerőművének bezárását Németország, tekintettel az energiahordozók várható hiányára. A döntéssel a német kormány egy két évtizede követett vezérelvet ír fölül, amely szerint meg kell szabadulni a nukleáris energiától – írja a The Wall Street Journal.

A még működő emslandi, isari és neckarwestheimi erőművet – amelyek az ország villamos energia-szükségletének 6 százalékát fedezik – az eredeti tervek szerint az év végéig állították volna le, ám a téli gázellátás bizonytalansága miatt felülvizsgálják az elképzeléseket. Erről három magas rangú, meg nem nevezett német kormánytisztviselő beszélt a lapnak.

A német kormány formális döntést még nem hozott – írta a WSJ, amely szerint a kérdésről várhatóan a parlamentnek is szavaznia kell.

A tisztviselők szerint néhány részlet még kidolgozás alatt van, a kabinet pedig megvárja majd a döntéssel annak az elemzésnek az elkészültét is, amely Németország téli energiaszükségleteit méri fel.

A jelentés még csak hetek múlva készül el, az azonban a lap szerint gyakorlatilag már eldőlt, hogy a három atomerőművel továbbra is számol a német kormány. Üzemidejük időleges meghosszabbításához két alapfeltétel ugyanis adott a tisztségviselők szerint: az egyik, hogy télen várhatóan gázhiánnyal kell számolni, a másik pedig, hogy az erőművek további működtetése nem jelent biztonsági kockázatot. „A reaktorok december 31-ig biztonságosak, és nyilvánvaló, hogy december 31-e után is biztonságosak lesznek” – idézte a WSJ az egyik forrását.

A lap emlékeztetett, hogy az atomerőművek tovább működtetésének kérdése politikailag érzékeny kérdés. Az atomenergia kivezetése, amelyet a jelenlegi koalíciós kormányt vezető szociáldemokraták és a zöldek kezdeményeztek, hosszú ideje fontos része a politikájuknak. Az atomerőművek bezárását az előző német kancellár kormánya pörgette fel a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófát követően. A WSJ megjegyezte: a konzervatívok szerint is érdemes kitolni a reaktorok működési idejét.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2022.08.17. 11:06

    Miért? Putyin ad fűtőanyagot?

    1
    2
    • Névtelen
      2022.08.17. 14:13

      Miért? A Bidé horda is szankciózott, kivéve az orosz uránt.
      Ha azoknak adnak, akkor az európai gyarmatuknak is jár!

      1
      2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük