Futóélmények a meseszép Wolfgangsee környékén

Futóversenyek Európában

Futóélmények a meseszép Wolfgangsee környékén

Futóversenyek Európában

 http://www.wolfgangseelauf.at/ | Szépséges futóverseny sok távval, a családi futásoktól kezdve az 5 kilométeren keresztül egészen a maratonig – ez a Wolfgangseelauf!

Ide bármikor visszamennék.

Az alapozás időszakában megtervezzük, megálmodjuk a következő évi szezont. Versenyeket nézegetünk, olvasgatjuk a beszámolókat, kifaggatjuk a futópajtikat. Kedvcsinálóként a legszebb, legérdekesebb, legkülönlegesebb európai futóversenyek közül ezúttal az osztrák Wolfgangseelauf – Salzkammergut Marathont mutatjuk be.

 

 

 

Salzkammergut lenyűgöző vidéke, a Wolfgangsee szikrázóan kék vize, bámulatos hegycsúcsok, mesébe illő kisvárosok meg persze rengeteg lelkes futó és egy nagyszerűen szervezett verseny, 4 távval, 5,2 km-től a maratonig. Mindennek a szemtanúja és részese lehetsz, ha elindulsz a Wolfgangseelaufon. Személyes élményeim következnek az idei eseményről, sok hasznos infóval fűszerezve.

 

A szerző saját gyűjteményéből | Magyar lányok a Wolfgangsee partjánál, jobb szélen a cikk írója, Csaba Orsi

 

Irány Ausztria!

Amikor idén májusban neveztem a Wolfgangseelauf 10 km-es távjára, egy jóleső bulifutásnak szántam a szeptemberi félmaraton utáni időszakra. Aztán egy sérülés keresztülhúzta a számításaimat, és a bulifutási tervből felkészülési verseny lett a siófoki félmaraton előtt. Személyes érintettség miatt is döntöttem az ausztriai verseny mellett, hiszen az egyik legkedvesebb barátnőm a Wolfgangsee partján lévő kisvárosban, Stroblben lakik (itt van egyébként az 5,2 km-es táv rajtja), így a megmérettetést össze tudtam kötni egy baráti látogatással.

 

 

A verseny

Wolfgangseelauf Facebook-oldal | A verseny útvonaltérképe

 

A profik és az amatőrök között is igen népszerű Wolfgangseelaufot minden évben októberben rendezik meg, a verseny központja a tó egyik legszebb és legnépszerűbb városkája, St. Wolfgang. Mind a négy versenytáv futói itt érnek célba, és itt található a versenyközpont is. Mindenki a felkészültségének és kedvének megfelelően választhat magának a következőkből:

• 5,2 km (avagy a Panorámafutás): szintén egy tóparti településről, Stroblből rajtol a mezőny, és a bájos Bürglstein promenádon haladva tart St. Wolfgang felé.

• 10 km (avagy a Partfutás): St. Wolfganggal szemben van Gschwendt városa, innen indulnak a résztvevők, Stroblig majdnem közvetlenül a part mentén futnak, nagyrészt földúton, Strobltől pedig aszfalton egészen St. Wolfgangig.

• 27 km (avagy a Klasszikus): Ez a táv az, ami körbevisz a Wolfgangsee körül. Ebben már komolyabb, 750 m-es szint van, a verseny egy része terepen megy. Tényleg csodaszép az egész pálya!

• 42,2 km (avagy a Salzkammergut Marathon): Rajt a császárvárosban, Bad Ischlben, innen fut át a mezőny a Wolfgangseehez és csatlakozik be a 27 km-es táv útvonalába (tehát a maratonisták is ugyanúgy körbefutják a tavat, szint ugyanúgy 750 m).

• A szervezők a legkisebbekre is gondoltak, a gyerekek számára 200 m-től 1200 m-es távig rendeznek futamokat.

 

A szerző saját gyűjteményéből| A 10 kilométeres táv rajtjából, Gschwendtből látni a célt, azaz St. Wolfgang városát

 

 

Sportkolbász, csípős mustár és algaital

St. Wolfgangban gyorsan megtaláljuk a versenyközpontot, aminek a főutcán lévő helyi művház ad otthont, itt van az expó is. A rajtszámátvétel gyors és gördülékeny, aztán mehetünk is fel az első emeletre, ahol már nagyban zajlik a buli: tésztaparti, zene, beszédek, zsong a terem, tényleg nagyszerű a hangulat!

Ezen a versenyen már előre fel lehet venni a befutócsomagot, és muszáj elmesélnem, hogy mi volt benne: a tipikus szórólapok, magazinok mellett találtunk energiaszeletet (nem furcsa), tojásmentes száraztésztát (végül is…), kis tégelyben helyi, zöldfűszerrel ízesített sót (azóta is ezt használom főzéshez, imádom!), sportkolbászt (igen, jól olvassátok! „Kevesebb zsír, 42 %-kal több protein”), csípős mustárt (egy befutócsomagban? tessék?) és egy superfoodnak kikiáltott algaitalt (Ejha és hahaha!)…

Az expó mérete nem hasonlítható össze a nagy maratonok hasonló rendezvényeivel, de ez nem is baj, sőt! Egy kis mászkálás után irány a szállásunk, jöhet a pihi, mert másnap 10.34-kor rajt.

 

http://www.wolfgangseelauf.at/ | A Bürglstein sétányon halad az 5,2 km-es verseny útvonala (a háttérben Strobl városa)

 

2019. október 20., vasárnap: a verseny napja

Szikrázó napsütés, kellemes 20 fok, a helyiek szerint óriási mázlink van az időjárással. A 10 km-es táv résztvevői Gschwendt városkában gyülekeznek, a tóparton átellenben a célunk: St. Wolfgang. Olyan szép a látvány (lásd a fotón), hogy már csak ezért is kedvet érez magában az ember, hogy nekivágjon. 10 perces bemelegítő kocogást tolok a klasszikus osztrák házak, porták között, majd elfoglalom a helyemet a rajtzónában – itt is szakaszos rajt van, sok a futó, népszerű a 10 km-es táv.

A verseny első szakaszában azon küzdök, hogy egyrészt ne fussam el az elejét (nem sikerült, elfutottam), másrészt pedig azon, hogy hogyan oldjam meg azt, hogy a tőlem balra lévő tavat vagy a jobb kézre magasodó hegyeket bámuljam orra bukás nélkül. Nagyon klassz az útvonal az első szűk 5 km-en – az előzés talán kicsit nehézkesebb, mert nem túl széles sávon futunk –, rendkívül hangulatos a pálya. Féltáv előtt egy kicsivel beérünk Stroblbe, innentől jön az aszfaltos rész St. Wolfgangig. A helyi szurkolók szuperek, a frissítés teljesen rendben van, a városka gyönyörű! A táv második fele a bicikliúton visz, minden szép és jó, kivéve az, hogy ugye elfutottam a táv elejét, és ezért éppen a pokolba kívánok minden lépést. Mivel tudom, hogy St. Wolfgang előtt először alattomosan, majd teljesen egyértelműen emelkedni fog az út, ezért aztán igyekszem magam összeszedni fejben és fizikailag egyaránt. A legnagyobb emelkedő konkrétan a 9. kilométernél van, de megfutom, mert tudom, hogy utána jön a jutalom: a célig vezető utolsó pár száz méter egy szuper lejtő, ami St. Wolfgang főutcáján halad végig. Mint már említettem, St. Wolfgang gyönyörű, ráadásul a Wolfgangseelauf évtizedek óta kiemelt eseménynek számít a környéknek, rengeteg lelkes szurkoló van, éppen ezért tényleg óriási élmény a befutó! A verseny vége tehát tényleg örömtelire sikeredik, még úgy is, hogy elrontottam az elejét, és emiatt kénytelen vagyok néhány percig dúlni-fúlni a célba érés után.

Miután megnézzük a 27 km-es táv befutóját, keresünk egy nyugodtabb helyet a városközponttól kicsit távolabb, közvetlenül a tó partján, és a szikrázó napsütésben, az októberi 20-22 fokban élvezzük a víz és a szemben magasodó hegyek látványát.

 

 

 

Infók, amik biztosan jól fognak jönni

Nevezés: Semmi extra, igen egyszerű. A wolfgangseelauf.at honlapon minden fontos infó megtalálható, és itt lehet nevezni is. Jelentkezel, utalod a pénzt, jön a visszaigazoló e-mail a rajtszámoddal együtt és kész. A 10 km-es távra átszámítva kb. 8000 Ft körül volt a nevezés, ár-érték arányban nekem teljesen megfelelt, pedig néhány szolgáltatást (lásd: hajós transzfer) ki sem használtam. Tapasztalataim szerint a Wolfgangseelauf egy kiválóan szervezett verseny csodaszép környezetben, én még biztosan visszatérek ide!

Utazás: Autóval leggyorsabban úgy jutsz el a Budapesttől nagyjából 600 km-re elhelyezkedő St. Wolfgangba, hogy az autópályán belövöd Bécset, Bécstől Linzet, Linz után pedig letérsz Regaunál. Innen kiváló minőségű országút visz tovább, a főbb pontok a célod irányába: Gmunden és Bad Ischl. Gmundenben egyébként érdemes megállni, inni egy kávét vagy enni egy szendvicset a Traunsee partján, mert – már biztos unjátok, hogy folyton ezt mondom – nagyon szép a vidék. Ha nem autóval mennél, akkor válaszd a vonatot és a Salzburg kirándulójegyet, aminek az a lényege, hogy 4 napon belül letudod az utat oda-vissza. Nem csak takarékos, de praktikus megoldás is, hiszen a Bad Ischlbe tartó 150-es regionális busz végállomása közvetlenül a salzburgi pályaudvarnál van. A 150-es megáll Gschwendtben és Stroblben is.

Szállás elhelyezkedése: a helyi közlekedés kiváló, így aztán tulajdonképpen mindegy, hogy a Wolfgangsee környékén melyik városban szállsz meg. A buszok mellett a tavon közlekedő, menetrend szerint járó hajók is segítik a futók eljutását egyik helyről a másikra, és a honlapról letölthető részletes versenyleírásban rengeteg hasznos infót találsz ebben a témában is.

 

 

Ha egy kicsit tovább maradnál…

Amennyiben szeretnéd összekötni a futóversenyt egy kis őszi aktív vakációval, rengeteg szuper kirándulóhely vár Salzkammergutban és a Wolfgangseenél.

Hegyimádóknak: Közvetlenül a tó körkényékén négy olyan hegycsúcsot javasolnék, amit érdemes meghódítani. A Bleckwandra felkapaszkodni közepesen nehéz menet, de nem vészes, egy kedves, kényelmes tempót belőve azok is teljesíteni tudják, akik nem túráznak túl gyakran. A Schafberg a vidék talán legnépszerűbb hegye, jó időben a környék 14 tava látható az 1782 m magas csúcsról. Igen szép teljesítmény feljutni rá, kell hozzá kondi! Viszont fogaskerekű is közlekedik a csúcsra, így aztán mindenféle megerőltetés nélkül akár az is gyönyörködhet a 14 tó látványában odafentről, aki előző nap teljesített a Salzkammergut Marathont. Ugyanez vonatkozik a Zwölfelhornra is: akinek nincs kedve vagy ereje gyalogolni, az igénybe veheti a felvonót. A Sparberre (személyes mumusom) nem megy fel sem fogaskerekű, sem felvonó, viszont elég kemény kihívás, főleg a vége, a sziklákkal… A magasságtól nem rettegő, tapasztalt túrázók számára ez a rész semmiség, aki viszont tériszonyos, az inkább rakjon be a hátizsákjába beülőt meg kantárt a biztosításhoz, csak a lelki nyugalma és a rettegésszint csökkentése kedvéért (saját tapasztalat).

Könnyebb menet: St. Wolfgangtól alig 40 km-re található Gosau és a Gosausee. A mesébe illően csodás tó környéke nem véletlenül Ausztria egyik legkedveltebb kirándulóhelye, a háttérben a Dachstein csúcsaival egészen fenséges látványt nyújt! A könnyű sétára vágyók tegyenek egy kört a tó körül, aki pedig egy kicsit hosszabb túrára is vállalkozna, annak szívből ajánlom a Hinterer Gosausee-hez vezető utat. Nem hosszú és nem megerőltető út, simán megéri, olyan elképesztő látvány vár a célban, ugyanis a tó tulajdonképpen a Dachstein lábánál fekszik.