Orbán Viktor kormánya „folyamatosan túllépi” hatáskörét a bíróságok befolyásolása érdekében – állítja Vasvári Csaba, a Fővárosi Törvényszék vezető bírája.

Vasvári, aki 18 éve dolgozik bíróként, és egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője, a brit Observernek beszélt arról, hogy kollégáival együtt évek óta „külső és belső befolyásolási kísérletek” tanúi.

A bíró arról is beszél a cikkben, hogy pályája során mindig és minden oldalról tapasztalt politikai túlkapásokat, de ezek az elmúlt 12 évben, a Fidesz kormányzása idején rendszeresek lettek. Ilyen „egyértelmű belső befolyásolási kísérlet”, amelyet Vasvári példaként említett, a Schadl–Völner-ügy egyik fejezete, amiről korábban már olvashattunk.

Jegyzőkönyvek tanúsítják, hogy Schadl György az igazságügyi vezetés magas szintjein lobbizott azért, hogy a tisztségéből eltávolítsanak egy bírót, aki megítélése szerint akadályozta a mozgásterét a végrehajtók között.

Vasvári azt is kifogásolta, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, aki politikai kinevezett, nem teszi átláthatóvá a bírói kinevezéseket, jóllehet vezetőként ő a felelős a magyar bírósági rendszer irányításáért.

Az Observer arról is ír, hogy júniusban a magyar Legfelsőbb Bíróság elnökének feleségét nevezték ki magas rangú bírói állásba, annak ellenére, hogy a bírák által tartott választáson jelentősen kevesebb szavazatot kapott, mint riválisa.

A cikk idéz egy névtelenségét megőrizni kívánó volt bírót is, aki szerint az ügyek túlnyomó többsége tisztességesen zajlik, de a politikailag érzékeny ügyeket a Kúriánál „lojális bírói testület tárgyalja, amely a kormány javára hoz döntéseket”. (via 444.hu)