A parfümként használt hüvelyváladék az új őrület

A parfümként használt hüvelyváladék az új őrület a TikTokon, de …

Állítólag nagyszerűen működik párkeresésre, de a feromonokkal foglalkozó tudósok szerint ez teljesen tudománytalan.

Az úgynevezett „vabbing”, azaz a hüvelyváladék parfümként való használata terjed a TikTokon, mert az állítólag szexuálisan vonzóvá teszi használóját, és segít a párkeresésben. Szakértők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy erre nincsen semmilyen tudományos bizonyíték, és ha van is valamilyen pozitív eredménye, az csak a placebohatás miatt alakulhat ki.

Az őrületet a Euronews és az Insider cikke szerint Mandy Lee indította el júniusban, aki egy azóta már letörölt videóban azt állította, hogy a módszerrel növelte sikerét a férfiaknál. A videó egymilliós nézettsége ért el, és annak köszönhetően terjedni kezdett.

A „vabbing” azonban nem teljesen új koncepció. A gyakorlat először 2019-ben keltett feltűnést, amikor Shan Boodram szexológus beszámolt róla könyvében, és a sajtó is felkapta. Boodram azt állította, hogy 15 éve csinálja, és közölte, hogy csak ajánlani tudja mindenkinek.

A feromonokkal foglalkozó tudósok azonban az Euronewsnak és az Insidernek is azt mondták, nincsen semmilyen tudományos bizonyíték arra, hogy a hüvelyváladék magunkra kenése segítene a vágy felkeltésében. Mint elmondták, eddig még senkinek sem sikerült bizonyítania, hogy az emberek is kibocsájtanának feromonokat, azaz olyan kémiai anyagokat, amik felkeltik a fajtársak szexuális vágyát.

Az az elmélet pedig még ingatagabb, hogy a hüvelyváladékban feromonok lennének – mondta el az Euronewsnak Dr. Eric Janssen. A Leuven Egyetem idegtudományi tanszékének professzora hozzátette:

Igen, a hüvelyváladék tud vonzó lenni. De ahogyan azzal sokan, nők és férfiak egyaránt tisztában vannak, a vagina, csakúgy, mint a pénisz képes olyan szagokat árasztani, amik nem kifejezetten vonzóak.

A feromonokkal foglalkozó Tristram Wyatt biológus az Insidernek „nem bizonyított mítoszként” jellemezte a vabbingot, de hozzátette, nem lát semmi rosszat használatában. Mint elmondta, elképzelhető, hogy placebohatás miatt működhet a gyakorlat, mert használója magabiztosabb lesz tőle, és emiatt vonzónak találják. A szakértő megjegyezte, hogy kárt nem okoznak vele, és hozzátette:

Ha magabiztos leszel tőle, akkor miért ne?