Egyre kevésbé facebookoznak a tinik, unalmasnak, félrevezetőnek és negatívnak tartják

A mai tizenévesek egyre nagyobb internetfelhasználók, de a Facebook-használat rohamosan csökken a köreikben, írja a Techcrunch. A Pew Research Center tanulmánya szerint az amerikai 13-17 éves fiatalok mindössze 32 százaléka használja a Facebookot. Egy korábbi, 2014-2015-ös felmérésben ez az arány még 71 százalék volt.

Szakértők szerint mivel már jó pár olyan platform van, ahol ömlik rájuk az információ, és gyakorlatilag a végtelenségig tudnak görgetni, az elme számára ez már nem fenntartható, nem tud feldolgozni ennyi ingert, ezért egyszerűen kihullanak a napi használatból azok a platformok, amelyeket kevésbé éreznek értékesnek.

A lapnak megszólaló Jules Terpak digitális kultúrával foglalkozó tiktokker úgy véli, a Facebook, amit a tizenévesek gyakran a szüleikkel társítanak, nem sokat tud nyújtani a Z generációnak. Szerinte az a kulturális csomag, amit egy tizenéves egy átlag Facebook-felhasználótól lát, nagyon távol áll attól, ami érdekes számára.

2013-ban még az amerikai tinédzserek 77 százaléka használta a Facebookot, de már akkor is negatív véleményük volt róla. A kilenc évvel ezelőtti Pew tanulmány egyik megállapítása az volt, hogy bár sok fiatal életének szerves része a Facebook, egyre inkább egyfajta kötelezettségnek tekintik, mintsem egy izgalmas új világnak. „A legtöbb fiatal felnőtt a Facebookot a 40-es és 50-es éveikben járó emberek helyeként érzékeli” – áll a The Verge által megszerzett 2021-es belső dokumentumban. Amelyben az is szerepel, hogy a Facebookon megjelenő tartalmat unalmasnak, félrevezetőnek és negatívnak tartják. A visszaesés rossz hír egy kulcsfontosságú demográfiai csoportban a Facebook hirdetési üzletága számára, ahonnan a bevételeinek döntő része származik.

Így is maradt olyan Meta-platform, amit imádnak a tinik

A friss tanulmány szerint van egy olyan platformja a Metának, ami viszont egyre jobban érdekli a fiatalokat, az amerikai tinik 62 százaléka használja ugyanis az Instagramot, szemben a 2014-2015-ös felmérés 52 százalékával. A kínai TikTokot pedig, amely a legutóbbi felmérés idején még nem is létezett, már az amerikai tinik 67 százaléka használja. De még ezeknél is népszerűbb a YouTube, amit a megkérdezett tinédzserek 95 százaléka használja.

A tizenévesek 36 százaléka úgy gondolja, hogy túl sok időt tölt a közösségi médiában. Ezzel szemben csak 8 százalékuk mondta azt, hogy szerinte nem használja eleget a közösségi médiát. A tinik 45 százaléka úgy véli, nem okozna gondot neki a közösségi médiáról való lemondás.

telex.hu