Ezek fognak kizsebelni…

Az elektromos tűzhely az utóbbi évtizedben nagy trendjét éli, így a villanyszámlát is meg tudja nyomni egy-egy sütés, főzés. A lista szerint egy elektromos tűzhelyen egy heti étel elkészítése egy négytagú családnak 20 kilowattóra energiát emészt fel.

Hűtő, mosógép, laptop

A másik napi használatban lévő konyhai kiegészítő a hűtő, amely az MVM szerint 2 kilowattóra naponta, ami nagyjából egy hónapban 60 kilowattóra energiát emészt fel. A mosógép több esetben is speciális fogyasztónak számít, hiszen nem elhanyagolható a típusa és az sem, hogy milyen programon mosunk vele. Az MVM a következőket számolta ki: 1,8 kilogramm műszálas mosás 50 fokon kevesebb, mint 1 kilowattóra energia, egy 4 kilogramm pamutmosás előmosással 90 fokon körülbelül 2,5 kilowattóra és a heti mosás egy négytagú családnak 10 kilowattóra lehet.

A laptop lett mára a leggyakoribb munkaeszköz, amely átlagosan havi szinten átlagosan 12,5-25 terjedő kilowattórát jelent. Alvó módban egyébként harmadára esik vissza a fogyasztás, szóval ha nem használjuk a gépet, akkor érdemes inkább kikapcsolni. A „legkevesebb” áramot a mobiltelefon töltése emészti fel, esetében 100 teljes töltés fogyaszt el 1 kilowattóra villamos energiát.

A világítás nagyban függ az izzó típusától. Az MVM erről a következőket írja: a 40 wattos 25 órányi használata felel meg 1 kilowattórának, ez egy 65 wattos esetében 16 órányi használata felel meg 1 kilowattórának. A 100 wattos izzó 10 órányi használata, valamint egy energiatakarékos izzó (20 watt): 50 órányi használat eszik meg 1  kilowattóra áramot.

Kánikula, tehát klíma

A kánikulában egyre többen alkalmaznak mobil vagy rendes klímát. A szakértők szerint a leggyakrabban használt 3,5-kilowatt hűtőteljesítményű, átlagos hatékonyságú invereteres klíma fogyasztása nagyjából 1,1 kilowatt óránként (1,1 kilowattóra). Ha a mostani hőségben naponta 5 órát klímázunk, az értelemszerűen 5,5 kilowattóra, harminc napra számolva 165 kilowattóra. Ez természetesen függ a teljesítménytől és attól is, hogy milyen fokozatra állítjuk a klímát, és mekkora hőmérsékletről kell lehűtenie a szobát. Általában, ha már közelebb áll a szoba hőmérséklete a beállítotthoz, akkor csökken a fogyasztás is.