Pár éven belül érkezhetnek a Rolls-Royce mini-atomerőművek amik megszabadítanak…

A mini-atomerőmű megszabadít a gázfüggőségtől

Pár éven belül érkezhetnek a mini-atomerőművek

Elfér egy konténerben, és megszabadít az orosz gáztól.

A brit állam 2024 közepére engedélyezheti a Rolls-Royce mini-atomerőművek gyártását – mondták a cég vezetői a Guardiannek.

A nukleáris szerkezetek technikai megoldásai az atom-tengeralattjárókban használt kompakt reaktorokon alapulnak. Gyárak mellé telepítenék őket, így helyben szolgáltatnának energiát, és innen kapcsolódnának az ország villamos hálózatára.

mini

Majdnem ilyen lesz, csak nagyobb – Rolls-Royce feliratú fémláda az Airbus A350 motorjait előállító gyártósor mellett 2017 júniusában Berlinben

Fotó: Adam Berry / Getty Images Hungary
Szabadulnának a fosszilis energiától

A Boris Johnson vezette brit kormány az Ukrajna megtámadása miatt nemzetközi szankciók alá kerülő Oroszországtól nem kíván több gázt vásárolni, és a nemrég bemutatott új energiastratégiájában központi szerepet kapott az atomenergia. A tervek szerint

A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN NAGY-BRITANNIA ENERGIAFOGYASZTÁSÁNAK NEGYEDÉT NUKLEÁRIS ENERGIÁBÓL FEDEZNÉK.

A váltás alapját a mini-atomerőművek képezhetik, amelyekkel csak a tengeri szélerőművek versenyezhetnek olcsóság és gyors telepíthetőség terén.

Paul Stein, a Rolls-Royce mini-atomerőművekkel foglalkozó leányvállalatának igazgatója elmondta: a részvételükkel készülő vonatkozó törvényeket és szabályokat várhatóan 2024 közepére fogadják el, és várhatóan 2029-re kapcsolódhatnak a hálózatra az első erőművek.

A ROLLS-ROYCE VÁRAKOZÁSAI SZERINT AZ ATOMENERGIA NAGYOBB ÜZLET LEHET, MINT A SUGÁRHAJTÓMŰVEK ÉS DÍZELMOTOROK GYÁRTÁSA.

A brit vállalaton kívül az amerikai Westinghouse cég is jelezte, hogy beszáll a mini-atomerőművek gyártásába.

Forrás: Index