Skip to content

20 fok, hideg zuhany, világításkorlátozás – Németország nem szégyelli a spórolást

20 fok, hideg zuhany, világításkorlátozás – Németország nem szégyelli a spórolást

Egyre több német önkormányzat fogad el energiatakarékossági csomagot Németországban, és a német kormány is az emberek spórolására apellál, miközben a háztartási rezsiköltségek akár többszáz euróval drágulhatnak az év végére. A Németországban élők, köztük a magyarok is abban bízhatnak, hogy a kormány nem hagyja magukra a rászorulókat. Hogy a megélhetésünk kerülne veszélybe, például ennivalóra ne jutna – ilyesmitől azért nem tartok” –  mondta a DW-nek a nyolc éve Berlinben élő Viktória, aki maga is az energiaszektorban dolgozik. „A mi cirkókazánnal fűtött steglitzi lakásunkban (Steglitz-Zehlendorf Berlin egyik kerülete – szerk.), ahol eddig telente 22-23 fok volt, lehet, hogy idén télen csak 20 lesz. Termofüggönyök vásárlását tervezzük és a melegvíz-fogyasztásunkra is jobban odafigyelünk majd.”

Míg Magyarországon sok család egzisztenciája veszélybe kerülhet a drasztikus árak miatt, a német állam Viktória szerint a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokat sem fogja egyedül hagyni. A válságnak ugyanakkor szerinte megvan az a pozitív hatása, hogy az emberek végre fölfogták, az erőforrásokkal takarékoskodni kell. „Kár, hogy nem korábban, csak most, amikor a pénztárcájukon érzik a következményeket.”

Megnégyszereződött árak

A napokban emeltek árakat az energiaszolgáltatók Németországban is. 2021 őszén egy kilowattóra gáz még átlagosan hat centbe került. Mostanra már valamivel több mint 13 centet kell érte fizetni, ám az ár egyes régiókban ennél jóval magasabb is lehet. Az ország egyik legnagyobb szolgáltatója, a Vattenfall például új, berlini ügyfeleinek már 25 centet számít fel kilowattóránként. (Magyarországon a rezsicsökkentés csökkentéséig egy kilowattóra gáz kb 0,9 cent volt).

Míg nálunk csak azt lehet tudni, hogy a következő árváltozás év végével jöhet (az energiaszolgáltató negyedévente lekövetheti a piaci változásokat a hatósági árban), Németországban október 1-jétől újabb drágulás várható. Minden gázfogyasztónak további öt centet kell fizetnie kilowattóránként – szolidaritási járulék címen. Ezzel a többletbevétellel elvileg a gázimportőröknek akarnak kedvezni, akik – mivel kevesebb gázt kapnak Oroszországtól – kénytelenek máshol, jóval drágábban vásárolni azt. Az Uniper nevű szolgáltatót a német államnak már ki is kellett segítenie. 

Magyarországon az átlagos fogyasztónak még mindig kedvezőbb

Tavaly ősszel egy átlagos, száz négyzetméteres lakásban élő négyszemélyes háztartás, amely évente mintegy 18 ezer kilowattórányit (kb. 1800 m3-t) fűtött, 1080 eurót fizetett a földgázért Németországban. Ha a jelenlegi árat vesszük és ahhoz még hozzáadjuk a gázjárulék öt centjét, akkor az éves fogyasztásra már 3240 euró jön ki (kb 1,3 millió forint) – ami egy átlagos havi jövedelemnek felel meg Németországban.

Ennyi pénzért Magyarországon a gázárváltozásokat követően is évi 3240 m3 gázt (havi 270m3-t) fogyaszthatnánk. Vagy ha a 100 négyzetméteres átlagos német lakás éves 1800 (havi 150) köbméteres fogyasztását nézzük, ez majdnem beleférne a hazai rezsivédett fogyasztásba (144 köbméter/hó). Magyarországon tehát a támogatott szintig sokkal kedvezőbbek még most is a feltételek, igaz, a házak energiahatékonysága sem olyan jó.

Bár Németországban még tombol a nyár és a radiátorok ki vannak kapcsolva, egyre több bérlő és lakástulajdonos próbál hozzászokni a gondolathoz, hogy ősztől nem lesznek olyan melegek az otthonok. Lecserélni a gázfűtést – megkésett gondolat, hiszen a fűtési szezon három hónap múlva kezdődik.https://hvg.hu/gazdasag/20220807_nemetorszag_energia_dw



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2022.08.07. 19:32

    Miért szégyellnék? Ez így normális. Csak a bugris magyar paraszt rázza a rongyot.

    3
    1
    • R. Daneel Olivaw
      2022.08.08. 17:21

      Miért szégyellnék? Ha az öngyilkos ostoba brüsszelita marhák szankciós politikájának tapsoltak, akkor most szívjanak, mint a torkosborz! Mert megérdemlik. 🙂 🙂 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük