Népszava: Pénzzé tenné a kormány a nemzeti parkok egyes védett földjeit

Feltűnően magas, háromszázmilliárd forintos bevételt terveztek az állami tulajdonú ingatlanok eladásából az Agrárminisztérium cím alatt a jövő évi költségvetésben. A szakemberek szerint ezt a pénzt a tárca csak úgy tudja összeszedni, ha esetleg hozzányúl az erdőgazdaságok vagyonához, a nemzeti parkok területéhez, vagy ezután már nemcsak magánszemélyek, hanem mezőgazdasági társaságok is vehetnek állami földet, amit jelenleg haszonbérlőként művelnek – írja a Népszava.

A lapnak nyilatkozó, névtelenséget kérő elismert agrárszakember úgy tudja, hogy a nemzeti parkok mintegy 480 ezer hektáros területének igénybevételével egy új Földet a gazdáknak programot akarnak indítani.

A forrás szerint jó lenne tudni, hogy a tervezett  eladások mennyiben érinti a valamikori állami gazdaságok megmaradt földjeit és a mintagazdaságokat, vajon hozzáértő lesz-e az, aki értékes területeket kap, vagy a múlt példáira alapozva a szakértelem nem számít, mert a vevő lojális egy párthoz. A birtokméretek kialakítása is árulkodó lesz, mivel minimum 50 hektár szükséges ahhoz, hogy a mezőgazdasági tevékenység működőképes legyen. A szakember információi szerint szeptember végére készülhet el az új magánosítási koncepció.

Gőgös Zoltán, a területért 2006 és 2010 között felelős egykori szocialista államtitkár emlékeztette a lapot, hogy a nemzeti parkok ingatlanjainak eladásával egyszer már próbálkoztak, de hiába, mert akkor az Alkotmánybíróság közbelépett és megakadályozta az ügyletet.

Abban viszont már nem volt annyira biztos, hogy a mai Alkotmánybíróság is a korábbival megegyező döntést hozna.

Az állami erdők privatizációjáról már a választások előtt is lehetett hallani, a költségvetési bevételi kényszer ezt a szándékot csak megerősíti – mondta a lapnak Benedek Szilveszter, a Demokratikus Koalíció (DK) agrárszakértője, a Zánka és Környéke Pinceszövetkezet elnöke. A politikus azt gyanítja, hogy ezután a nemzeti parkok legelői és kaszálói, valamint a korábbi földprivatizációból kimaradt szántók is felkerülhetnek az eladásra kínált területek listájára. Konkrétumokat azonban – mint kiderült – nem tud, erről ugyanis hallgat a tárca és a miniszter irányítása alá tartozó Nemzeti Földügyi Központ (NFK) is.