Miskolc. Télen bezárnak a szállodák?

Az energiaárak jelentős emelkedésére utalva hasonló félelmeket fogalmazott meg Bágyi Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idegenforgalmi és vendéglátóipari osztályának elnöke is, aki úgy fogalmazott, „egyelőre a rettegés uralja a szakmát”.

A korábbi évek szálláshelyfejlesztési pályázataiban, így a Kisfaludy Programban is lehetett energetikai korszerűsítésre pályázni, amivel sokan éltek is – emlékeztetett Bágyi Péter. Csakhogy ez értelemszerűen azt jelentette, hogy az elavult gázkazánokat cserélték modern kondenzációsra, amivel mintegy 25 százalékkal tudták csökkenteni a gázfelhasználást. Ezeknek a beruházásoknak a megtérülése abban a pillanatban kérdésessé válik, ha többszörösére emelkedik az energia ára.

A szállodaépületeket nem lehet hőszivattyúval fűteni – tette egyértelművé a szakember. Egyrészt hatalmas méretű berendezések kellenek hozzá, másrészt a belvárosi épületeknél ez településképi szempontból sem lehetséges. A szállodák legfelső szintjét pedig elfoglalják a gépészeti és légtechnikai eszközök, illetve az áramtermelő napelemek. Az elektromos fűtésre átállás viszont azért körülményes, mivel a jelenlegi jogszabályok szerint a telephelyeken korlátozott teljesítménnyel lehet naperőműveket telepíteni. Saját példájukat említve a szakember rávilágított: a Hotel Bodrog napelemparkjának áramtermelése a szálloda jelenlegi áramfelhasználásnak még a negyedét sem tudja fedezni.
Az elektromos fűtésre átállás így csak „filozófiai síkon” jelent alternatívát, jelezte, mivel az épületek fűtési és elektromos rendszerének az átalakítása – a szálloda időszakos bezárása mellett – többször tízmillió forintos költséggel jár, amit a vállalkozások vélhetően nem tudnak önállóan finanszírozni.

A szállodaépületeket nem lehet hőszivattyúval fűteni. Egyrészt hatalmas méretű berendezések kellenek hozzá, másrészt a belvárosi épületeknél ez településképi szempontból sem lehetséges – Bágyi Péter

A nagyobb idegenforgalmi cégek egy évre lekötött gáz- és villamos energiabeszerzéssel számolnak az üzleti tervekben. Amikor ezek a szerződések lejárnak – attól függően, mikor kötötték az energiaszolgáltatóval –, következik az új ár, amiről egyelőre elképzelésük sincs. Ha a lekötött árakon nem változtatnak, egy átmeneti időre fellélegezhetnek. De ha nem, annak beláthatatlan következményei lesznek – jósolta Bágyi Péter. Utalt ugyanakkor arra, hogy van vállalkozás, amelynek ezzel egy hónap, van, akinek egy év múlva kell szembesülnie.

Jelenleg az előfoglalás keretében a tavalyi árakon lehet foglalni szobát az idei téli szezonra. Az újraárazással egyelőre nem foglalkozik senki, mert tisztában van azzal, hogy egy többszörös szobaár emelést nem bír el a piac, eladhatatlanná tenné a szolgáltatást. Bágyi Péter viszont egyértelművé tette: ha nem kap egyedi kedvezményes árat gáz- és villamos energia tekintetében a hazai vendéglátóipar, vagy nem kap egyedi támogatást ahhoz, hogy a jövő évben az előző évi árakon dolgozhasson, akkor tömegesen zárnak be a szállodák a téli időszakban.

boon.hu