„A Szinva nem csak összeköti, hanem össze is hozhatja az embereket. A patak kapcsolódik a város ipartörténeti, kulturális, környezetformáló múltjához. Mindez olyan összetartozást hozhat létre, ami tovább erősítheti a városhoz kötődést” – fogalmazott a rendezvénnyé formált elképzeléséről az ötletadó, Fedor Vilmos, a Szinva Örökség Alapítvány létrehozója. Mint mondta: célkitűzéseikben tisztázták, hogy akcióik a városról, az itt élő emberekről szólnak. Politikus lévén ugyanakkor hangsúlyozta: tevékenységükből kizárták a pártpolitikai részvételt, abban pártok nem vesznek részt, ellenben minden olyan közreműködő igen, amely a város kultúráját, kulturális életét javítani próbálja. Ennek első állomása a Szinva Örökség Napok, ami olyan típusú rendezvénye a városnak, ami itt születik és a település saját valójáról szól.

Fedor Vilmos elmondta: az első rendezvény megtartásához saját forrásuk nincsen, ezért önkéntes felajánlásokat kértek. A közösségi oldalon meghirdetett felhívásukra így csatlakozott szakmai konferenciával a Miskolci Akadémiai Bizottság, támogatóként és résztvevőként a Miskolci Egyetem Földtudományi Kara, illetve a város kulturális intézményei, akikkel – egyébként a miskolci polgármester, Veres Pál kulturális megbízottjaként – napi kapcsolatban van. Kérte, hogy olyan miskolci kötődésű együttesek jelentkezzenek, amelyek vállalják, hogy térítésmentesen fellépnek a rendezvényen. Ezekből a felajánlásokból állt össze az augusztus 26-tól kezdődő rendezvény programjának döntő része, míg a záróprogramban fellépő Szabó Balázs bandája pedig a szervezésben közreműködő Miskolci Kulturális Központ korábban meghirdetett programjában is szerepelt.

A Szinva Örökség Napok szerveződése némileg hasonló a Kocsonyafesztivál kezdeteihez, amit nem is tagad az alapító. De, mint fogalmazott, okult annak buktatóiból. Ezért hozta létre az alapítványt, hogy „adjuk meg az esélyét annak, hogy ez a rendezvény az maradhasson, amiért létrejött”.

Fedor Vilmos ugyanakkor hangsúlyozta: megegyezés született arról, hogy a rendezvény fővédnöke most, és a jövőben is Miskolc mindenkori polgármestere, szakmai védnöke pedig a város mindenkori kulturális alpolgármestere legyen.

boon.hu