Mindannyian függők vagyunk, csak a drogunk más…
A technológia fejlődésével párhuzamosan az emberek életminősége is folyamatosan javul, napjainkra odáig jutottunk, hogy a fejlett államokban szinte már semmiből nem szenvedünk hiányt. Rengeteg felmérés mégis azt mutatja, hogy sokkal kevésbé vagyunk boldogok, mint 30 évvel ezelőtt. Ennek következményeként sokan a drogokhoz, alkoholhoz és gyógyszerekhez nyúlnak, az örömök hajszolására teszik fel életüket. Mi okozza ezt a frusztrációt a modern emberben, és van-e egyáltalán megoldás – ezekre a kérdésekre keresi a választ az ismert klinikai pszichológus, Anna Lembke legújabb könyvében, a Dopaminkorszakban.

Mindannyian szeretnénk olykor kimenekülni a világból, ezért ösztönösen vonzódunk az örömet adó menekülőutakhoz, legyen az egy jó koktél, a közösségi média, az internetes pornó, vagy akár a videojátékok… a lista végtelen. De mi lenne, ha ahelyett, hogy megfeledkezni próbálunk a világról, inkább nyitnánk felé?

– teszi fel a kérdést a Social Dilemma (Társadalmi dilemma) című dokumentumfilm által komoly ismertségre szert tett pszichológus, Anna Lembke. Nem véletlen, hogy napjainkban egyre többen keresnek kiutat a való világból, ugyanis az elmúlt években járvány, válság és háború ütötte fel a fejét, amelyekkel az évtizedekig tartó jólét után egyre nehezebbnek tűnik megbirkózni.

A fiatal korosztály tagjai közül sokan világégést vizionálnak, az idősebb generáció nagy része viszont sokkal nyugodtabban reagál ezekre a változásokra. Ez nem véletlen, hiszen a technológia fejlődése előtt az agyunk hozzá volt szokva ahhoz, hogy a világban hiány van – mondhatni, a mindennapok részét képezte. A hiány arra kondicionálta az embert, hogy amennyiben mégis hozzájut vágyai tárgyához, az hosszú ideig okozzon örömet.https://24.hu/tudomany/2022/08/05/anna-lembke-dopaminkorszak-konyv-drog-alkohol-gyogyszer-kozossegi-media-fuggoseg-egyensuly/