A kormány beverheti az utolsó szöget az MVK koporsójába

A kormány az üzemanyagok ársapkájával komoly pénzekkel támogatja a személyes autózást – igaz, a Mol kontójára. Eközben a közösségi közlekedési cégek roskadoznak az elszállt energiaköltségek alatt. A taxisok nyomott áron tankolhatnak, miközben a fuvarozók nem, a fuvardíjak további emelése elkerülhetetlen.

Piaci áron tankolnak mások mellett a közösségi közlekedési járművek. A közösségi közlekedést ráadásul nemcsak az üzemanyagok, hanem a villamos energia árának elszállása is sújtja, hiszen a járművek jelentős része elektromos hajtású: trolik, villamosok, a fővárosi metrók, a villamosított vonalakon közlekedő vonatok.

A helyzetet jól szemlélteti a legnagyobb budapesti közlekedési vállalat, a BKV helyzete: Az első féléves tény adatok szerint a BKV energia költségei a 2021. I. féléves tény adatokhoz képest a duplájára emelkedtek – közölte a vállalat a hvg.hu-val. Az egyes energiahordozók ára eltérően változott az elmúlt évhez képest,

a legnagyobb mértékben a villamos áram egységára növekedett (+ 136 százalék),

de a szintén igen nagy volument kitevő gázolaj egységára is 65 százalékkal emelkedett – írták.

A BKV autóbuszai kizárólag a telephelyeken elhelyezett töltőállomásokon tankolnak. Kiemelt nagyfelhasználóként mindig egyedi áron vásárolják az üzemanyagot, hosszú távra kötött szerződés alapján, amely tartalmazza, hogy a Mol az üzemanyagot a nagykereskedelmi árhoz kötötten mozgó áron szállítja, amely akár hetente többször is változik – teszi hozzá a fővárosi önkormányzat.

A Volánnál sem lehet valami rózsás a helyzet – a cég nem válaszolt a hvg.hu megkeresésére –, az országos helyközi busztársaság (amely egyébként a fővárosban is szolgáltat a BKK megrendelésére) üzemanyagfogyasztása többszöröse a BKV-énak. 2021-ben a Volánnál mintegy 38 milliárd forint ment el üzemanyagra, miközben a BKV-nál 9 milliárd. Egyébként mindkét összeg jóval nagyobb, mint a megelőző évi költség, pedig az üzemanyagok ára csak tavaly ősszel lódult meg.

A MÁV Startnál szintén hatalmas összegekről, és hatalmas kiadásnövekedésekről van szó. A vállalat tavalyi beszámolójában azt írta, az energiaárak év végi  – vagyis 2021 végi, és azóta a helyzet csak rosszabb lett – ugrásszerű növekedése jelentősen hatott az éves gazdálkodásra. A vontatásra fordított energia költsége a 2020-as bázisnál 7,5 milliárd forinttal volt magasabb, amelyből a vontatási villamos energia költség 35,4  százalékkal (+5,6 milliárd forint), míg a vontatási üzemanyag költség 36,6  százalék kal (+1,9 milliárd forint) nőtt az előző évhez képest.

A kormány nem ad elég pénzt

A BKV-ra visszatérve, 2020-ban a cég 6,6 milliárdos veszteséggel zárt, 2021-ben már 13,3 milliárd forintossal. Az elszálló energiaköltségek mellett az idei év is biztosan vaskosan veszteséges lesz, az üzleti terv 26 milliárdos mínusszal kalkulál. A fővárosi tömegközlekedés régi – és egyre súlyosabb – problémája, hogy a kormány nem hajlandó beletenni a szükséges finanszírozást.

A kormány a költségvetésből évi 12 milliárd forintot ad a teljes fővárosi közösségi közlekedés támogatására – ez az összeg évek óta változatlan, és jelen állás szerint lassan a BKV üzemanyagköltségét sem fedezi.

Plusz a kormány kompenzációt ad a kedvezményes áron utazók után, ezt már az előző főpolgármester, Tarlós István is kevesellte. A kormányzati támogatás semmilyen módon nem veszi figyelembe a tömegközlekedés üzemeltetési költségeinek változását. És egyébként a beruházási igényeket, és azok költségvonzatát sem.

Az MVK is veszélyben

A fent említett problémák igazak az MVK esetében is. A miskolci tömegközlekedés hosszú ideje nehéz helyzetben van. A probléma kindulópontja az volt, hogy a korábbi fideszes városvezetés hosszú éveken át nem fizette az MVK-nak járó díjat, ezzel több mint 4 milliárd forint tartozást halmozva fel. Azóta a helyzet csak súlyosbodott, hiszen a kormány jelentősen megvágta a közösségi közlekedés állami támogatását és az egyéb önkormányzati bevételek jelentős részét is elvonta. Ezzel gyakorlatilag lehetetlenné téve, hogy a város más forrásokból pótolja a kieső támogatást. Most az energiaárak drasztikus növekedése tovább súlyosbítja a helyzetet. Az eredmény egyértelmű, romló minőségű tömegközlekedés, járatritkítások. A kormány pozitív beavatkozása nélkül, előfordulhat, hogy a BKV és az MVK is csődhelyzetbe kerül, vagy további járatritkításra és áremelésre kényszerül. Újabb fényes példája annak, hogy a kormányzati megszorításokat végül mindig az emberek fizetik meg.

Forrás: HVG.hu