Több magyar vonatkozás is akadt az életében. 60 éve hunyt el Marilyn Monroe

Húsz tény Marilyn Monroe-ról

 

1. Marilyn Monroe 1926 júniusában született Norma Jeane Mortenson (leánykori nevén Monroe) harmadik gyermekeként Los Angelesben. Máig nem tudni ki volt az apja, csak találgatások vannak.

2. Nyolcéves volt, mikor az anyja idegösszeroppanást kapott és paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála. Az élete hátralévő részét különböző kórházakban töltötte, alig találkozott a lányával.

3. Keserves gyermekkora volt Marilynnek, árvaházakban és nevelőszülőknél élt, az Atkinson-családnál szexuálisan zaklatták, ami miatt dadogni kezdett.

Marilyn kisbabaként. Fotó: Wikipedia

 

4. Alig 16 évesen ment férjhez a szomszéd fiúhoz, a 21 éves James Dougherty-hez, akivel egy gyárban dolgozott együtt. A rövid házasságról később így beszélt: „Alig beszéltünk a férjemmel. Nem volt semmi mondanivalónk.”

5. A II. világháború idején gyári munkásként dolgozott, s ott készültek róla az első fotók.

6. Háromszor házasodott. A második férje a neves baseballsztár, Joe DiMaggio volt. Nagy volt a szerelem, ám hamar elcsitult, a közelállók szerint azért is, mert a sportoló volt, hogy megütötte a színésznőt.

7. 1959-ben a Van, aki forrón szereti című vígjáték kapcsán elnyerte a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat.

8. Gyermekkorától szorongott, álmatlanságban szenvedett, ezért felnőttként barbiturátot és amfetamint kezdett szedni és az alkoholt sem vetette meg.

9. Nagy áttörést jelentett, amikor felkerült a nagy hírű Life magazin címlapjára, onnantól kezdve szinte mindenki tudta Amerikában, hogy ki az a Marilyn Monroe.

10. Több magyar vonatkozás is akadt az életében. Egy magyar származású fotós, Dienes Andor sok felvételt készített róla a korai korszakában.

11. Monroe már világhírű filmsztárként sem jutott be soron kívül a magyar László Ernő kozmetikai szalonjába New Yorkban, írásbeli ajánlás után kapott időpontot.

A baseballsztár, Joe DiMaggio volt a második férje. Fotó: Wikipedia

 

12. A szintén magyar származású filmrendező, George Cukor több filmjében is alkalmazta a szexszimbólumot, ám meggyűlt vele a baja. Monroe már híres emberként sokszor késett a forgatásokról vagy éppen el sem ment rájuk. A jeleneteket többször újravetette, ha pedig nem akarták, direkt elrontotta a szövegét…

13. 1953-ban  Hugh Hefner elindította a Playboyt és jó érzékkel Monroe-t tette a címlapra. Sosem találkoztak, ám Hefner olyannyira rajongott a szőke szépségért, hogy 75 ezer dollárért megvásárolta magának a Monroe melletti sírhelyet „Örökkévalóságom hátralévő részét Marilynnel fogom tölteni” – mondta korábban a 2017-ben elhunyt sajtómágnás.

14. A legismertebb fotója a szoknyalibbentős volt, a Hétévi vágyakozás című film forgatása alatt készült. New Yorkban, a metró szellőzőrácsánál készítették, s a kiáramló levegő libbentette fel a szoknyáját. A szoknya amúgy 2011-ben 4,6 millió dollárért cserélt gazdát egy árverésen.

15. A harmadik férje az író, Arthur Miller volt. Miatta tért át a zsidó vallásra, válaszul Egyiptomban betiltották a filmjeit. A pár esküvőjén sokan megrökönyödtek, mondván, nem illenek össze. A Variety magazin például az esküvő után azt írta a címlapján, hogy „a tojásfej feleségül veszi a homokórát.”

A legendás szoknyalibbentős fénykép. Fotó: Wikipedia

 

16. Ott volt John F. Kennedy születésnapi ünnepségén New Yorkban, s ő énekelte a Boldog születésnapot, elnök úr! című dalt. Nagy feltűnést keltett a hegyikristályokkal tűzdelt, testhez tapadó ruhája, ami az elnököt is lenyűgözte… A ruhát 1999-ben 1,26 millió dollárért adták el egy aukción.

17. 1962. augusztus 5-én kora hajnalban (napra pontosan 60 éve) találták holtan a házában. A színésznő halálát barbiturát-túladagolás okozta. Olyan mennyiséget vett be, hogy öngyilkosságként zárták le a nyomozást. Csupán 36 éves volt.

18. A temetésén a Westwood Village Memorial Parkban csak a legközelebbi barátai vettek részt.

19. Később egy életrajzírója így vélekedett Monroe-ról: „A legnagyobb tévhit, hogy buta volt. A második, hogy törékeny. A harmadik pedig, hogy nem tudott színészkedni.”

20. Monroe egy idő után lesújtó véleménnyel volt az amerikai filmiparról. Egyszer például kijelentette: „Hollywood az a hely, ahol ezer dollárt fizetnek egy csókért, és 50 centet a lelkedért.”