MEGINT SZIGET

Augusztus 10-15 között lesz Sziget, és ez nagyon nagy dolog. Magyarország messze legnagyobb zenei fesztiválja, az ország egyik legjobb reklámja és turizmusának egyik motorja 2020-ban és 2021-ben is elmaradt a járvány miatt. Kisebb fesztiválok voltak a pandémia éveiben is, de a Szigetet külföldi vendégek nélkül lehetetlen megrendezni.

2022 nyarára visszatértek Budapestre a turisták, és le lehet bonyolítani a Sziget 28. kiadását. A fesztivál a 2010-es évek tanácstalansága után néhány éve ismét erőre kapott, a programnak egyetlen európai fesztivál előtt sincs miért szégyenkeznie. Az idei magyar fesztiválszezon eddig sok nagy bukót és kevés kis sikert hozott, a Szigetnek minden budapesti érdekében muszáj sikeresnek lennie. Ezt a nyolc produkciót ajánljuk a végeláthatatlanul dús programból:

Dua Lipa (08.10) – Koszovó legfontosabb exportcikke egyben az idei Sziget legnagyobb popsztárja.
Yung Lean (08.11) – 8 évvel legendás, a Toldiban adott koncertje után már a Szigeten is van helye a szétfacsart, fájdalmas svéd rapnek.
John Talabot (08.11.) – Katalán DJ és producer, most már évek óta a klubkultúra élvonalában.
Úlfur Úlfur (08.12.) – Nagyon jó izlandi hiphop, tényleg nem viccelünk.
Tame Impala (08.14.) – Őrület, de Kevin Parker ausztrál neopszichedéliája már 2013-ban is játszott a Szigeten, idén pedig a nagyszínpad egyik főfellépője.
Clutch (08.15.) – Egykor stoner, ma már inkább bluesos hardrock-zenekar nagyon karakteres énekessel.
Fontaines D.C. (08.15.) – A 2020-as évek elejének meghatározó indies-punkos gitáregyüttese.
Arctic Monkeys (08.15.) – A nagyszínpadhoz méltó zárás nem valami konfettis bohóckodás, hanem korunk egyik nagy rockegyüttese.

CSILLAGVADÁSZAT

Augusztus a hullócsillagok főszezonja, ilyenkor a leglátványosabbak. Elég hozzá kimenni egy külvárosi, kevésbé fényszennyezett részre, leheveredni egy pokrócra és kitartóan kémlelni az égboltot. Van tippünk azoknak is, akik biztosra mennének: a Magyar Csillagászati Egyesület „Egy hét a csillagok alatt” címmel országos programsorozatot rendez augusztus 5-14. között, budapesti helyszíneken is.

Svábhegyi Csillagvizsgálóban többféle programmal várnak. Haladóbbaknak valók azok, melyeken a Hold kráterei és különböző csillagképekben megfigyelhető gömbhalmazok, planetáris ködök kerülnek a középpontba, majd három estén át a Perseida-meteorraj hullócsilllagait lehet csodálni. Az Óbudai Polaris Csillagvizsgálóban szintén a Perseidák lesz a téma, de az előadást követően lehet másról is kérdezni. Utána közös meteormonitorozás a teraszon, távcsővel, vagy anélkül. Belépőjegy 1000-3000 Ft, a program 11-12 éves kortól az űr iránt érdeklődő gyerekeknek is szuper.

ÚJ, JÓ HELY/2 – PETROL BEER & BARBECUE

Nem csak Budapesten, még amerikai nagyvárosokban is küzdenek a vendéglátósok azzal a problémával, hogy az alapvetően szabad téri, kényelmes kerthelyiséget és a füst zavartalan elszállását igénylő barbecue-műfajt hogy tudják bevinni a négy fal közé. A megoldás az szokott lenni, amit a Petrol is alkalmaz: csavarnak rajta egy kicsit.

A Rákóczi térrel szemben így nem egyszerű, lassan sütött húsdarabokat adnak papírtálcán, hanem ezek felhasználásával készült, valamivel bonyolultabb fogásokat. Mint például a beef mac’n’cheese, ami gyakorlatilag egy deluxe túrós csusza. Az étlap többi fogása is ezt az amerikai comfort food-vonalat képviseli, a sajtburgertől a key lime pie-ig. Ahogy a nevük is jelzi, itt komolyan veszik a sört: 14 csapból folynak többnyire a Fehér Nyúl italai. Az itallap maradéka is figyelemre méltó, csak whiskyből több tucat félét tartanak. Hétköznap csak este vannak nyitva, muszáj asztalt foglalni. Szombaton délben kicsit szellősebbek.

NÉPSZÍNHÁZ

Józsefváros sokat változott az utóbbi néhány évben, de hiába az új lakók és az új helyek, a színes, változatos milliő állandó. Különösen így van ez a Körúton kívüli rész de facto főutcája, a Népszínház utca vonzáskörzetében. Ezt a mikrokörnyéket a következő hetekben két kezdeményezés is ünnepli.

Augusztus 13-án és 14-én komplett fesztivált szervez a Népszínház-Víg sarkon éttermet és boltot is üzemeltető Kashmir birodalom. A két napon lesz itt cigány, indiai, pakisztáni és afrikai zene, ének, tánc és még gyerekprogram is. Mindez kint, az utcán, a tervek szerint mindenféle egzotikus ételstandok társaságában.

Szintén ennek a környéknek a népszerűsítését tűzi zászlajára a Külkörút projekt. A mindenféle civilek és a remek Kastner kávézó által szervezett programsorozat első állomásaként a Pápa téren piknikpont létesül, egészen októberig.

4! KONCERT

Az ember azt gondolná, hogy a Sziget mellett nem történik semmi Budapesten popzeneileg, pedig dehogynem.

666Ghost & Co. (08.05., Gólya) – Az újvonalas magyar hiphop legizgalmasabb előadójának most jött ki az első EP-je, és a haverjaival jól be is mutatja.

Beach Beach (08.05., Manyi) – Hawaii a Margit körúton egy remek szörfrock-együttessel.

DIIV (08.10., Akvárium) – Az 1980-90-es évek indie aranykorának méltó feltámasztói a 2010-20-as években, álmodozó hangulattal és jó, hangos popdalokkal.

Mayberian Sanskülotts (08.18., Hunyadi tér) – A terézvárosi ingyenes koncertsorozat legjobb fellépője. De mit kezdenek a környék kutya- és gyereksétáltatói az egyik legszínesebb magyar zenekarral?

ÚJ, JÓ HELY/3 – BLUTORANGE

A pandémia előtt már látszott hogy ráfér egy nagytakarítás, a koronavírus pedig tényleg alaposan kisöpörte a 2010-es években csúcsra járatott bulinegyedet. A teljes leállásnak köszönhetően hirtelen lehetőség nyílt itt olyan helyek nyitására is, amiknek nem angol legénybúcsúk a célcsoportjuk.

Jó példa erre a Király-Kis Diófa sarkon nyitott, karakteres Blutorange. Ennek a karakternek egyik felét az ekkora helyhez képest szokatlanul profi hangrendszer, és a rendszeresen meghívott, minőségi DJ-k adják. A másik felét pedig az itallap, rajta Magyarország legszélesebb mezcalválasztékával. A Mexikóban a tequilánál is nemzetibb italnak számító mezcal agávéból készül, kis agyagcsészékben szolgálják fel, és nem egy slukkra kell lehajtani, hanem kortyonként elszopogatni. Közben és utána pedig elfogyasztani a tajín fűszerkeverékkel megszórt narancsszeleteket. A lapzártakor még csak kísérleti fázisban lévő étlap különleges tacóinak is érdemes adni egy esélyt.

3 NAPPALI, SZABADTÉRI BULI

Sunburst & Friends (08.06., A38) – Minden budapesti, nappali buli nagyapja, már az A38 két teraszán. A DJ-k közt most ott lesz a török származású Vedat Akdag, és a házigazda Crimson közös szettje Imre Kissel.

Nomad Bar 72 (08.13., Nomad Bar) – A nagymarosi Duna-parti susnyás legjobb bulija minden nyáron.

Santsat (08.13) – Iszonyatosan sok fellépő, ezúttal a Gödöllői Arborétumban. De ki fogja hazavezetni a kocsit???

Tippeket a jo@444.hu címen várunk

Hírlevelünk kéthetente jelenik meg

Kiadónk a 444.hu