A Láda testvérek útja Miskolctól Londonig és a Szilícium-völgyig

Honnan jöttek?

Zsuzsi 1985-ös, Ákos ’87-es. Mindketten Miskolcon születtek. Dunakeszin nőttek fel, majd tízéves koruk környékén a család Fóton vett házat, ahonnan a gyerekek az egyetemi évek alatt sem költöztek be Pestre, inkább otthonról ingáztak. „Legjobb barátok voltunk, minden szempontból jeles testvérpár” – mondja Zsuzsi, emiatt is kisebbfajta szívfájdalom a sok ezer kilométeres távolság.

Anyukájuk itthon él és középiskolai tanár, Ákos szinte minden reggelt vele indít, hogy még a napközbeni értekezletek előtt tudjanak beszélgetni (az időeltolódás, ugye). Édesapjuk bányamérnök-geofizikus volt, pár éve szívrohamban halt meg. Ambiciózus, lelkiismeretes embereknek írják le szüleiket. „Intellektuális család voltunk. Szüleink értékelték, hogy szorgalmasak és érdeklődők voltunk. Ők maguk is azok voltak egész életükben, mindketten több diplomát szereztek. Mindig, mindenben támogattak minket, a tudás és a művészetek megbecsülésére neveltek bennünket egész életünkben” – emlékszik vissza Zsuzsi.

„Önzetlenül szerettek minket, mindig a mi érdekeinket rakták a sajátjuk elé”

– teszi hozzá Ákos. Gyerekkora óta kitűnő érzéke volt a számokhoz, mégis a társadalomtudomány lett az ő nagy szerelme. „Emlékszem, mikor elkezdtem a Corvinust, annyira a humán tárgyakra koncentráltam, hogy anya szólt, ő azért végiggondolná, hogy felvegyen-e matekos kurzusokat is. Ha ezt nem tudtam volna betenni az önéletrajzomba, nem jutottam volna ki a Harvardra. Ott pont azt nézték, hogy a társadalomtudomány mellett a matematika is megvan, ráadásul Amerikában még hírneve is van a magyar matematikaoktatásnak.”

Hogyan jutottak külföldre?

A Corvinuson Ákos alkalmazott közgazdaságtan, Zsuzsi pedig nemzetközi tanulmányok mesterszakot végzett, még közös TDK-t is írtak.

„Csupaszív emberek, akiknek tényleg számít a másik”

– mondja Priskin László, a Bitrise vezető júzerkutatója. Zsuzsival szaktársak voltak a Corvinuson, ma is barátok. „Igazi intellektuális élmény velük beszélgetni. Már az egyetemi évek alatt is nem mindennapi témákat érintettünk társadalmi rendszerekről, problémákról, és azok lehetséges, újszerű megoldásairól.” Zsuzsival legutóbb a Margitszigeten sétált egy nagyot, őszintén megvitatták, kinek milyen örömteli és nehéz pillanatai vannak a magánéletében. „Felbecsülhetetlen értéke, hogy mindig érdeklődik a másik iránt, nála értő fülekre találsz. Nagyon progresszív jellem, a szó jó értelmében vett szabadságvággyal.”

Zsuzsinál egyértelműbb volt, hogy külföldön folytatja. Ákost a corvinusos oktatók ösztönözték arra, hogy Amerikában lenne jó helye, ha együtt foglalkozna matematikai modellekkel és társadalomtudományi kérdésekkel.https://forbes.hu/uzlet/lada-testverek-akos-zsuzsi-meta-facebook-mesterseges-intelligencia-ux-szilicium-volgy/