101. A piramisbuborék ultraunortodox polikrízise
101.1. Sto gyéláty? Sto dúmáty? Sto hablaty? 

101.1.1. Mielőtt rátérnénk az akármire, már ha nevezhetjük ezt egyáltalán rátérésnek, gyorsan kapcsolnám egy pillanatra ismét a szarviharjelző állomást,  mert az az érzésem, hogy még mindig túl könnyen vesszük, vagyis nem egészen értjük, mi közeledik itten. Mi vár ránk.

Mert itten nem ilyen kovidszerű átmeneti kis válság lesz, meg hogy oké, hát néhány hónapig drága lesz a benzin, a gáz meg a grillcsirke, de majd aztán szépen visszaáll, hanem hosszú és súlyos, a gazdaság minden részét érintő, a társadalmat mélyen megrázó válság elé nézünk.

Minden jel erre utal.

101.1.2. Nem is egyetlen válsággal nézünk szembe, hanem  egyszerre többel, szakkifejezés is van már erre: polikrízis. Több, egymással részben összefüggő, részben független, egymást leginkább erősítő, néha egymásra épülő válságok.

Nem volt még ilyen a modern, globális világgazdaság történetében. A makroközgazdászok a legegyszerűbb számokat is nehezen értelmezik: 2021-ben még minden idők egyik leggyorsabb globális gazdasági növekedését látták (6,3 százaléknyit nőhetett az egész világ GDP-je), az idei előrejelzések pedig minden idők legdurvább lassulását ígérik. Energiaválság, élelmiszerválság, pénzügyi válság, árukínálati válság, geopolitikai válság (mennyivel megnyugtatóbban hangzik, mint a HÁBORÚ), környezeti válság (klímaválság) meg még ki tudja milyen válság van egyszerre. Még speciális, helyi válságok.

101.1.3. Na most nyilván Önök sem gondolják (komolyan), hogy a 444 főszerkesztőjének augusztus 4-én éjjel egy és négy óra között összehegesztett hírlevele mutatja meg a kivezető utat. Még csak a közepesen mély megértés, pláne megértetés sem lehet reális cél. Néhány dolgot mégis érdemes volna megpróbálni szétszálazni.https://444.hu/