Tóth Bertalan nyílt levélben, durván bírálja Koncz Zsófiát
Az MSZP társelnöke Palkovics Lászlónak írta meg, hogy méltatlannak és alkalmatlannak tartja posztjára a helyettesét.

Tóth Bertalan felidézte, hogy az Orbán-kormány brutális lakossági áram- és gázáremelésének bejelentése után kérdésekkel fordult a miniszterhez. Ezekre lett volna kíváncsi.

Az írásbeli választ igénylő kérdéseire Palkovics László helyett Koncz Zsófia államtitkár olyan választ küldött augusztus 1-jén, mely alapján az MSZP társelnöke szerint méltatlan és alkalmatlan posztjára. A miniszterhelyettes ugyanis csak ennyit írt:

Tájékoztatom, hogy a Kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az aktuális politikai és gazdasági eseményeket és azoknak megfelelően teszi meg a szükséges lépéseket, hozza meg döntéseit.

Tóth Bertalan nyílt levelében sajnálattal állapította meg, hogy válasza összeállításakor Koncz Zsófiát nem zavarták a kérdések.

Lényegében olyan sablonválaszt küldött, amelyet bármilyen kérdésre el lehet küldeni, akár egy robot is képes lehet rá, ehhez nem szükséges parlamenti államtitkári pozíció, adófizetői pénzből finanszírozott megemelt fizetésért pedig különösen nem.

Az ellenzéki politikus a szerint a válasz két dologra utalhat. A minisztériumban olyan alkalmatlan, szakmailag felkészületlen tisztviselők dolgoznak, akik a kérdéseket sem tudják értelmezni. A másik lehetőség, hogy a levélíró mélységesen lenézi a választókat, azokat is, akiket a kampányban a hazugságaival becsapott, és azokat is, akik átláttak a Fidesz hazugságain.

Egy ilyen válaszlevél gúnyt űz az Országgyűlés intézményéből és a választott képviselők alkotmányos jogainak gyakorlásából. Véleményem szerint közmegbízatás betöltésére méltatlan és alkalmatlan, aki ilyen tartalmú levelet a nevére vesz.

Levele végén Tóth jelezte, tisztában van a Palkovics László által vezetett tárca nehézségeivel. Azzal is, hogy miniszternek sok teendője közepette nyilván nem jön jól, ha

de ilyen válasz akkor sem megengedhető. Szerinte a miniszternek sem érdeke, hogy semmitmondó sablonválaszokkal járassák le hitelességét a nagy nyilvánosság előtt, ezért újra felteszi megválaszolatlan kérdéseit. Azt kérte, Palkovics tisztelje meg az őt is az Országgyűlésbe küldő, általa is képviselt csaknem kétmillió választót, hogy személyesen ad azokra érdemi válaszokat.