A rezsiemelés árnyékában: otthona elvesztésétől retteg a két beteg gyermeket nevelő miskolci házaspár

Átfogó tájékoztatást tartott a rezsivel kapcsolatban Jákfalva polgármestere / Illusztráció: Pixabay

A család attól tart, nem fogják tudni fizetni a gázszámlákat /Illusztráció: Pixabay

„Attól rettegünk, hogy elveszítjük a házunkat!” – csóválta a fejét Fülöp Péter. Egyre nagyobb a bizonytalanság, sőt, sok családnál a reménytelenség, amióta kiderült, hogy csak az átlagfogyasztásig támogatja a kormány a villany- és a gázfogyasztást, a megállapított érték felett pedig kétszeres, illetve hétszeres árat kell fizetni.

Augusztus 1-jétől lépett érvénybe a szabályozás, de továbbra sem egyértelmű, mi lesz azoknak a családoknak a sorsa, ahol súlyosan beteg gyermekeket nevelnek, emiatt a rezsijük is az átlag felett van. Fülöp Péter és felesége, Zsuzsa attól tartanak, ha nem részesülnek támogatásban, akár a házukat is elveszítheti. A miskolci szülőknek három lányukból kettő beteg: a legidősebb, Barbara agyvelőgyulladás következményeként épült le, míg a legkisebb, Eszter, cisztás fibrózissal, vagyis egy, a tüdejét érintő betegséggel küzd.

Fülöp Péter és felesége, Zsuzsa attól tart, hogy az eddigi havi 38 ezres gázszámla 160-170 ezerre ugrik majdFülöp Péter és felesége, Zsuzsa attól tart, hogy az eddigi havi 38 ezres gázszámla 160-170 ezerre ugrik majd

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elérte, hogy a fogyatékossággal élők rezsivédelmet kapjanak. A támogatásban többek között azok részesülnek, akiknek szükségük van lélegeztetőgépre, valamint egyéb, a villanyórát pörgető berendezésekre. Fülöpék számára nem világos, hogy ők beleesnek-e ebbe a kategóriába, mert bár Barbarát kerekesszékkel hozzák-viszik, hivatalosan nem mozgássérült. Miután a kormány bejelentette a rezsicsökkentést érintő változtatásokat, a családfő azonnal elővette a kockás füzetet és számolt. Bár az áramra valószínűleg nem kell többet fizetniük, mint az elmúlt években, a gázszámlák jóval magasabbak lesznek.