Rekordalacsony szintre süllyedt a Velencei-tó vízállása

A Velencei-tó vízállása 2022. július 30-án 10 órakor érte el Agárdnál az abszolút rekordot jelentő 62 centiméteres vízállást, amire a hiteles mérések 1939-es kezdete óta nem volt példa. A tó ma reggeli vízállása még ennél is alacsonyabb, 61 centiméter volt – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel kedden. További képeket itt láthat a kiszáradó tóról.

A Balatonhoz hasonlóan, az erre a hétre várható meleg és napos, csapadékszegény időjárás miatt, folytatódik a Velencei-tó apadása – írták. Azt is közölték: csak átmeneti enyhülést hozott a hétvégi hidegfront, a rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a következő napokban ismét növekedni fog.

A körülbelül 10 ezer éves Velencei-tó mindig sekély vizűnek számított, többször kiszáradt már, de időnként ki is öntött. A tó mai állapotát és képét az 1970-es években végrehajtott műszaki beavatkozások határozzák meg. Ebben a komplex cikkben arról is írtunk, hogy a kiszáradó tó nem feltétlenül jelent ökológiai katasztrófát.

A hétvégén a Tisza-tó felületére lehullott csapadék egynapi vízigény kielégítésére volt elegendő. A következő napokban alapvetően száraz, napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel. A nappali felmelegedés napról napra erősödik, országszerte visszatér a hőség. A következő hat napban a Tisza felső és mellékvízfolyásainak vízgyűjtőjén területi átlagban számottevő mennyiségű csapadék nem várható. A Felső-Duna, az Inn, a Traunn és az Enns vízgyűjtő területén 15-30 milliméter csapadék valószínű az előrejelzések alapján.

A vízgyűjtők kiszáradása miatt a lehulló csapadék elenyésző része, 2-4 százaléka éri el a folyómedreket, a szárazság miatt az átlagosnál nagyobb része szivárog a földbe, így jelentős vízállás-, vízhozam-emelkedés nem várható.

A Balaton átlagvízállása 82 centiméter.

A Balatonról készült fotókon is jól kivehető a vízszint változása. A következő egyhetes időszakban folytatódik a tó vízállásának csökkenése, szeptember elsejére az átlagvízállás 73-80 centiméter között várható. Ez a vízállás nem rendkívüli: 2003. augusztus 1-jén 39 centiméter volt mindössze, míg tavaly ugyanezen a napon 102 centiméter. Jelenleg nincs vízminőségi probléma a tavon – írta az OVF.

telex.huhttps://telex.hu/belfold/2022/08/02/velencei-to-reakordalacsony