Ez veszélyes… Veres Pali nem tudta megoldani, a végén a főispán ellopja showt

Egyeztetést kezdeményez a Diósgyőri vár szomszédságában található „Tündérkert”, hivatalos nevén WOW Pihenőpark sorsának rendezésére a terület hasznosításában érdekelt felek között Alakszai Zoltán főispán.

A közösségi oldalán megjelent bejegyzésből kiderül: miután a park jövőjét megnyugtatóan rendező tárgyalások megrekedtek, élni kíván a jogszabályban számára biztosított koordinációs joggal, és még augusztus első felében megbeszélésre hívja a miskolci önkormányzatot, a vízügyi hatóságot, a vízügyi szakértőket és a terület bérlőjét, aki korábban a park fejlesztését magántőkéből elvégezte. Bár, mint hangsúlyozza, a megyei kormányhivatalnak nincs hatósági hatásköre az ügyben, az egyre rosszabb állapotba kerülő látványosság sorsára meglátása szerint „olyan megoldást kell találni, ami egyszerre veszi figyelembe az összes szempontot, ezért a jogszabályok betartása mellett, megegyezésre kell jutni”.

Ez így most sehogyan sem jó

A megállapodásra égető szükség lenne, mivel a 2020 áprilisában megnyílt, és még abban az évben az Év turisztikai attrakciója díj szakmai kategóriájában harmadik helyezést elért WOW Park egyre elhanyagoltabb képet mutat.

A Miskolc önkormányzatának a tulajdonában lévő terület bérlője 2021 őszétől megszüntette a korábban kiépített turisztikai szolgáltatásokat, később pedig felhagytak a növényeket gondozásával, hamarosan pedig a mesterségesen kialakított tó és a vízfolyások is kiapadtak.

A máig tartó állapot arra az időre vezethető vissza, amikor a park üzemeltetője bejelentette: megvásárolná az általa az eredeti szerződés szerint 2026-ig bérelt területet, amelyen, mint állította, további jelentős beruházásokat tervez. A közösségi oldalán akkor azt írta, hogy a parkra nem mint befektetésre tekint, de a további jelentős beruházások miatt fontos számára a biztonság, amit egy pár évnyi bérlet „nem testesít meg”. Felsorolta, hogy szeretne a jövőben szökőkutat, zenepavilont, mézeskalácsházat és jégpályát létrehozni.

A terület eladásától Miskolc önkormányzata sem zárkózott el: tavaly ősszel meg is jelentettek egy hirdetést a helyhatóság hetilapjában, miszerint a Tópart utcai 15 ezer 718 négyzetméteres beépítetlen terület eladóvá vált, minimális bruttó ajánlati ára 64 millió 800 ezer forint.

Az adásvétel az elővásárlási joggal bíró bérlő és az önkormányzat között azonban nem jöhetett létre, miután a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi és Vízvédelmi Hatósága levelet küldött Veres Pálnak, Miskolc polgármesterének, amelyben leírták: az „ingatlan bármely részének” értékesítése nem lehetséges, mégpedig Miskolc és a környező települések ivóvízbázisának érdekében. Az erre vonatkozó előírásokat pedig nemcsak a park esetében, de a Diósgyőri vár felújítási munkálatai során is figyelembe kell venni.

boon.hu