A taxisok szerint azért indokolt, hogy ők olcsón tankolhatnak, mert sokan kénytelenek taxizni

A szombati, rendkívüli kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a hazai finomítói kapacitás átmeneti csökkenése, a háború és az Oroszországra kivetett európai szankciók miatt szűkösség állt elő kőolajból, üzemanyagból, a kormány ezért megfogadta Hernádi Zsolt Mol-elnök javaslatát, és egyrészt felszabadítja a stratégiai kőolaj- és üzemanyagkészlet negyedét, másrészt szűkíti azok körét, akik a 480-as literenkénti ársapkával tankolhatnak.

A kedvezményezett körből így már szombat déltől ki is kerültek a céges autók, és csak a magánszemélyek által üzemeltetett járművek maradtak benne, illetve a taxik. Ez utóbbit, azaz a taxisok kivételként kezelését már a katás adózás radikális átalakításánál is sokan szóvá tették, a mostani döntés után pedig ugyanezt újabb értetlenkedés fogadta.

Ezekre a kritikákra reagált a 444-nek Metál Zoltán, az Országos Taxiszövetség elnöke. Azt, hogy a taxisokra továbbra is a hatósági üzemanyagár vonatkozik, szerinte az indokolja, hogy ha nekik is többet kéne fizetniük, akkor előbb-utóbb tarifát kéne emelniük:

„Mivel sokan saját gépjármű hiányában kénytelenek a taxiszolgáltatást igénybe venni, ezért számukra komoly terhet jelentene a tarifa ismételt emelése. Véleményem szerint a kormány rezsicsökkentési intézkedései a lakosság érdekeit szolgálja.”

Metál a katás taxiskivételre is reagált a lapnak: „A személyszállítási törvény értelmében fuvarvállalási kötelezettsége van a taxisnak, ha az utas amúgy megfelel az egyéb utazási feltételeknek. Ennek értelmében a szolgáltatás befejezése után, a számlakibocsátás pillanatában már nehéz azokat a feltételeket utólag tisztázni, hogy cégnek vagy magánszemélynek kell a számlát kiállítani” – mondta.

A fuvarozók nem értik, ők miért nem kivételek

Közben a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) közös levélben fordult Gulyás Gergelyhez, mert magyarázatot várnak arra, hogy ők miért nem kapnak a taxisokéhoz hasonló kivételes bánásmódot – írja a Magyar Hang.

Gulyás a kormányinfón azzal indokolta a taxisokra vonatkozó kivételt, hogy „ők gyakorlatilag a munkaeszközükhöz kizárólag benzint és dízelt használnak”, de a fuvarozók felhívják a figyelmet, hogy ez rájuk is igaz, az üzemanyagköltség náluk is meghatározó költségelem, és így az ő esetükben is igaz, hogy ha az üzemanyag drasztikusan emelkedik, az beépül a szolgáltatásuk, és így áttételesek a szállított termék árába, így a lakosság is érezni fogja.

Az új üzemanyagár-szabályokról itt írtunk részletesen, a változások várható hatásait itt elemeztük, arról pedig itt írtunk, hogy a módosítások miért nem biztos, hogy megoldják a problémát, amelynek a megoldására születtek.

telex.hu