Simon. “A Fidesz nem az első merényletet követi el Miskolc ellen”

A két és fél éve tartó, folyamatos kormányzati elvonások, az önkormányzat kivéreztetése egy dolog, a korábbi fideszes vezetés által Miskolcra hagyott hatalmas, svájci frankos hitel pedig egy másik komoly gond. Amennyire láthatjuk, a kormánypárt azóta is csak gáncsolja a várost és polgárait, véli az ellenzéki városvezetés.

Bár alapvetően előrelépésnek nevezte Simon Gábor, hogy az augusztus 1-jei határidő lejárta előtt tíz nappal sikerült feltölteni a teljes pénzösszeget, azaz 9,1 milliárd forintot a város óvadéki számlájára, de rámutatott: a kormánypárt évek óta tartó unortodox gazdaságpolitikája vezetett odáig, hogy Miskolc most ilyen helyzetbe került – írja a Minap.hu.

– Egyszerűen megbukott ez a gazdaságpolitika – szögezte le a frakcióvezető. – Kezdjük ott, hogy ezt a kötelezettséget már korábban vissza kellett volna fizetni. Miért nem tették meg ezt, ha kilenc évig azt harsogta az előző városvezetés, hogy dübörög a miskolci gazdaság?

A kötvények eredeti visszavásárlási határideje 2013 augusztusa volt, és akkor 5,6 milliárd forintot kellett volna megfizetnie a városnak. Az előző városvezetés viszont módosította a határidőt előbb 2018-ra, majd 2022 augusztusára – és most a szükséges összeg ennek már közel a duplája volt.

– A fideszes városvezetés által 2012-ben megkötött új szerződésben azt rögzítették, hogy napi árfolyamon történik majd a visszafizetés. A mostani gyenge forint miatt több százmillió forinttal nőtt meg a kötelezettség mértéke – mutatott rá Simon Gábor.

Véleménye szerint tehát a kialakult helyzetet többszörösen is a Fidesz idézte elő. Először is idejében, az akkori árfolyamon vissza kellett volna fizetni a kötvényeket. Másodszor: nem szabadott volna engedniük, hogy a forint folyamatosan gyengüljön. Legutóbb pedig akkor döntött a kormány Miskolc kárára, amikor nem adta meg az engedélyt a hosszú lejáratú hitel felvételére, hogy abból teljesíteni tudja a város a kötelezettséget.

– Amikor azt mondom, hogy dilettáns gazdaságpolitikát folytat a kormány, ezekre a döntésekre gondolok. Mára tisztán látszik, hogy a forintot tudatosan gyengítették. És mi hiába adtunk be idejében egy hitelkérelmet, majd folytattunk sikeres tárgyalásokat egy magyar bankkal, a hosszú lejáratú, 10 évre szóló hitelt nem vehettük fel a hatályos jogszabályok alapján, hiszen ahhoz kormányzati engedélyre lett volna szükség. Ez mind a mai napig nem született meg – tette hozzá.

– Ez egy merénylet Miskolccal, a város lakóival szemben – húzta alá a Velünk a Város frakcióvezetője.