Miskolc. Rékasi Károly fiát feljelentették, mert járőrözött a Búzán

Közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése miatt indított eljárást Rékasi Károly fia és annak egyesülete ellen a Miskolci Rendőrkapitányság. A fiatal férfi néhány barátjával együtt a saját kezébe vette az igazságszolgáltatást.

A civilek megóvása érdekében hozta létre korábban a Magyarország Megmentelek (MAME) nevű egyesületet Rékasi Zsigmond, aki a négyfős társaság elnöki posztját tölti be. A fiatalok legutóbb a miskolci Búza téren és környékén végeztek éjszakai „járőrözést”, ezután érkezett ellenük feljelentés.

„A rendőrségnek nincs személyes „konfliktusa” az egyesülettel, mint ahogy egyetlen más civil szervezettel sem, amelyik a tevékenységét, eljárását a jogszabályi előírásoknak megfelelően folytatja. A közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzését ugyanakkor a szabálysértési törvény tiltja, szankcionálja. A civil szervezetek közül jogszabály kizárólag csak a polgárőrséget jogosítja fel arra, hogy a közrend fenntartásában, a bűnmegelőzésben, a közbiztonság védelmében közreműködjön”

– nyilatkozta a Blikknek Janasóczki Attila alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A fiatalok szerint a környéken azért van szükség civil járőrözésre, mert arrafelé minden éjszaka előfordul rendbontás, verekedés, garázdaság, ami félelmet kelthet a lakosokban. Úgy vélik, munkájukkal vissza lehet szorítani ezeknek az eseteknek a számát.