Egekben az élelmiszerárak, és a lakhatással kapcsolatban sem túl jók a kilátásaink

Mi történt a héten? Itt az Átlátszó heti hírlevele

Megnéztük, milyen ütemben emelkednek a hazai élelmiszerárak. Megírtuk, hogy tapsolókat keres a közmédia, és 1 milliárdért építkeznek a Ménesbirtokon. Bemutattuk, hogy 6 éve rohadnak a Petőfi Csarnok maradványai egy sittlerakóban, és interjút készítettünk egy ukrán újságíróval.

Kövess minket Facebookon!
Twitteren is ott vagyunk!
Instagramon is posztolunk!
A Mutyimondó weboldala

Egekben az élelmiszerárak, és a lakhatással kapcsolatban sem túl jók a kilátásaink

Nem csillapodik a világra nehezedő inflációs nyomás, és Európa helyzete az orosz-ukrán háború miatt is egyre kiszolgáltatottabbá válik. A magyar kormány sorozatban hoz meg százezrek, milliók életét negatívan befolyásoló döntéseket. Ebben a helyzetben egyre több ember számára válik bizonytalanná az alapvető létszükségletet garantáló termékekhez való hozzájutás is. Milyen mértékben drágulnak Magyarországon az alapvető élelmiszerek? Mennyit emelkednének a költségeink az árstopok és a csökkentett rezsicsökkentés nélkül? A magyar és a nemzetközi adatok alapján a válasz nem túl bíztató: a rekordgyenge forintnak és a rekordmagas áfának köszönhetően Magyarországon éppen a legszegényebbek számára is nélkülözhetetlen termékek árai emelkednek a leginkább az Európai Unióhoz képest, melyen némileg tompított a rezsicsökkentés hatása.

Korrupt politikusok helyett háborús bűnösökre vadásznak ukrán újságírók

Sosem fogják elfelejteni a Kyiv megyei Andreevka lakói 2022 tavaszát, amikor az oroszok bevonultak a településre. Azonnal “tisztogatásba” kezdtek, s a katonák több falubelit elvittek “beszélgetni”. Ez történt egy Ihor nevű férfival is, akit később holtan talált a felesége, összekötözött kézzel, a teste tele volt sebekkel.  Ezt a történetet – és sok más hasonlót – is részletesen feldolgozta és bemutatta a Slidstvo.Info nevű ukrán oknyomozó újságíró csoport, akik február 24. óta korrupciós ügyek helyett háborús bűnöket tárnak fel. Egyik munkatársukkal, Yanina Kornienko újságíróval egy berlini konferencián készítettünk interjút.

Független médiát támogatni menő!

ÚJDONSÁG! Elég egy bankkártya, ha támogatni akarsz bennünket, mondjuk havi egy mozijegy (2000 Ft), vagy két korsó sör árával (1000 Ft)! Klikkelj! Köszönjük!

Az elmúlt héten ezen kívül többek között:

Ha még mindig olvasnál: 

Bármennyit kifizet a kormány az orosz gázért, készül az erdélyi Trónok Harca – Elolvastuk helyetted a magyar sajtót, heti lapszemlénket idekattintva olvashatod

Kíváncsi vagy mire mennyit költenek az önkormányzanál, de nem mondják meg neked?

A törvény szerint közérdekű adatot bárki kérhet, a KiMitTud portál segítségével pedig az egész folyamat pár kattintás! Igényelj adatot te is! Klikk ide!

Ajánld barátaidnak is a Heti Mutyimondót!

Ők se maradjanak ki: az Átlátszó és az Átlátszó blogok heti legjobbjai egy csokorba gyűjtve. Itt iratkozhatnak fel a Heti Mutyimondóra:
http://eepurl.com/IJXE1 – és persze angol nyelvű hírlevél is van: http://eepurl.com/U1Q1j