Miskolci grinsziti. Nem lesz elég a zöld rendszám 

Az eddig automatikusan parkolási ingyenességet élvező zöld rendszámú –  azaz környezetkímélő motorral felszerelt – autók közül csak azoknak marad meg a díjmentes parkolás kiváltsága, amelyek teljes egészében elektromos hajtásúak. A jogosultságot a parkolási ügyfélszolgálató irodán a forgalmi engedély bemutatásával lehet megszerezni. Amennyiben teljesen elektromos hajtású az autó, akkor kap egy virtuális bérletet, amelynek birtokában továbbra is térítésmentesen parkolhatnak a tulajdonosok.

Más területen is szigorítják azonban az ingyenes parkolást Miskolcon. Augusztus 1-jétől kizárólag a város területén orvosi ügyeletet ellátó gépjárművel mentesülnek a díjfizetés alól azok, amelyek felmatricázott ügyeleti járművek.

Nem lesz utólagos bemutatás

Az elfogadott előterjesztés megfogalmazása szerint „pontosították” a parkolási igazolvánnyal történő díjmentes parkolás szabályait is. Figyelemmel a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló 2018/2003. (XII. 11.) Kormányrendeletre csak abban az esetben van lehetőség a díjfizetés alóli mentesülésre, ha a parkolás megkezdésekor az igazolvány kihelyezése megtörtént és az igazolvány és előlapja az érvényesség és a jogosultság ellenőrzése céljából teljes egészében látható. Csak 2019-ben Miskolcon 90 esetben mutattak be utólag ilyen igazolványt, amelyeknél így a pótdíjat törölték és csak az utólagos bemutatás 2000 forintos költségét kellett megfizetni. A mostani rendeletmódosítással az utólagos bemutatás lehetősége megszűnik. Ugyancsak megszűnik az utólagos bérletbemutatás lehetősége minden bérlettulajdonos esetében, mert rendszámokat elektronikus rendszerben tartják nyilván, ami minden kétséget kizáróan igazolja a jogszerű parkolást.

boon.hu