Miskolc. Badány átúszta a Balatont, a prostituáltak után a galambokkal is megbírkózik

– A házigalamb újra elvadult egyedeiről beszélünk, amelyek kiválóan akklimatizálódtak a városi körülményekhez: sem a zaj, sem az emberi jelenlét nem zavarja őket. Megtelepednek az épületek zugaiban, padlásterekben, és fészkelő helyeket alakítanak ki – foglalta össze a problémát Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere, hozzátéve, a kifejezetten szapora madarak jelenléte több veszélyt is rejt magában.

– Közegészségügyi szempontból is aggályos a helyzet, emellett rengeteg ürüléket hátrahagynak maguk után: ez maró hatású, ártalmas az épületek homlokzataira, a díszburkolatokra, a szobrokra. Márpedig száz galamb évente nagyjából egy tonna ürüléket termel.

Badány Lajos a belvárosi galambproblémáról beszélt

A városi galamboknak nincs természetes ellensége, így emberi beavatkozás szükséges a populáció visszaszorításához. Tüskékkel, ragadozó madarakat utánzó bábúkkal, fény- vagy hangriasztással próbálkoznak többnyire. Miskolcon erre rendelettel is „bíztatják” a lakókat.

– A tulajdonosoknak vagy a társasházak kezelőinek kötelességük megszüntetni a fészkelő helyeket és a galambok által termelődött szennyeződést is el kell távolítaniuk.

Jó példával járnak elől

– A Miskolc Holding több éve tesz különböző lépéseket a belvárosi galambpopuláció gyérítésére. Egyfelől csapdákkal igyekszünk csökkenteni a számukat, másrészt az élőhelyek elérhetőségét próbáljuk korlátozni azzal, hogy a fészkelő helyeket elhálózzuk, tehát azokat az épületeket, amelyeknél jelentős galambszám jelentkezett, a tető hálóval történő lefedésével próbáljuk megvédeni – fogalmazott a vagyonkezelő cég ingatlangazdálkodási ügyvezetője.

Beke Tibor azt is hozzátetette, hogy a főutcának azon házai közül, ahol a Miskolc Holding tulajdonos, vagy mint társasházkezelő működik, nemrégiben kettőnél is tettek ki ilyen hálót.

– A Széchenyi 36. és az 54. szám alatt már megtörtént a hálós lefedés. A munka természetesen a lakók beleegyezésével és – a közös költség szintjén – anyagi hozzájárulásával történt.

A vagyonkezelő Zrt. az anyagi lehetőségek függvényében szeretné tovább folytatni.