Miért nem hajlandók az orosz katonák harcolni az ukrajnai háborúban?


Ilja Kaminszkij orosz katona szerint  "egyáltalán nem bíznak" a felsőbb parancsnokságban".
Ilja Kaminszkij orosz katona szerint  „egyáltalán nem bíznak” a felsőbb parancsnokságban”.

Ilja Kaminszkij tizedes és egysége, a 11. Különleges Légi Dandár katonái 4 és fél hónapja háborúznak, annak a kimerítő orosz katonai offenzívának a részeként, amely lassan visszaszorítja az ukrán csapatokat Kelet-Ukrajnában.

Kaminszkij elmondta, hogy július elejére elege lett: a dandár 77 további katonájához hasonlóan megtagadta a harcot.

Erkölcsileg kimerültem. Egyáltalán nincs bizalmam a hatóságok és a felsőbb parancsnokság iránt, már az első szótól kezdve” – mondta a 20 éves Kaminszkij a Jelenidő című műsornak egy július 17-i telefoninterjúban, amelyet a kelet-ukrajnai Luhanszk régióban lévő, meg nem nevezett helyszínről rögzítettek.

Mert mindent figyelmen kívül hagynak. Minden kérést figyelmen kívül hagynak. Akkor kezdtek el megmozdulni és alternatívákat kínálni, amikor az emberek konkrétan elkezdtek nemet mondani” – mondta. „Elfáradtam. Honvágyam van. A lányom három hónapja született. Még mindig nem láttam őt.

Közel öt hónapja tart a második világháború óta Európában zajló legnagyobb háború és egyre több olyan orosz katona, mint Kaminszkij, nem hajlandó harcolni, azt követeli, hogy engedjék haza, vagy egyenesen nem is megy Ukrajnába. Orosz jogvédők szerint több száz, esetleg több ezer katona tiltakozik a harctéri bevetési parancsok ellen.

Kaminszkij egységének 78 katonája közül, akik nem engedelmeskedtek, néhányat napokig egy ideiglenes fogdában tartottak bezárva – mondta.

A harcot megtagadó katonák tovább növelik az orosz parancsnokok fejfájását, akik az északkeleti Harkivtól keletre, a dél-közép-ukrajnai Herszonig húzódó, 480 kilométeres frontvonalon küzdenek a kimerült egységek feltöltéséért.

A nyugati hírszerző ügynökségek szerint Oroszország veszteségei jelentősek; egy magas rangú brit katonai parancsnok a héten azt mondta a BBC-nek, hogy akár 50 000 katona is eleshetett vagy megsebesülthetett az invázió február 24-i kezdete óta.

A Kreml még mindig nem mozgósít… illetve csak burkoltan

A Kreml elutasította, hogy általános mozgósításra szólítson fel a kieső csapatok pótlására, ehelyett az elemzők szerint „titkos, hibrid” kampányt alkalmaz a friss katonák toborzására: katonai magáncégeket von be, kiterjesztette a korhatárt, jövedelmező pénzügyi ösztönzőket és néha kényszerítő intézkedéseket használ a sorok megerősítésére.

“Figyelmeztetlek benneket, ez a legutolsó ajánlat”

A kelet-szibériai Burjátia régió fővárosa, Ulan-Ude mellett állomásozó 11. Különleges Légi Dandár ejtőernyősei február 24-én, nem sokkal az orosz invázió kezdete után érkeztek az ukrajnai Herszon régióba.

Egy bizonyos ponton aztán egységet átdobták az ukrajnai Donbász régióban található Luhanszkba.

A Jelenidővel folytatott telefonbeszélgetésekben Kaminszkij elmondta, hogy a katonák 4 és fél hónapig nem kaptak eltávozást, még akkor sem, amikor a dandár veszteségei egyre nőttek: az egység állományának akár a fele – mintegy 1000 fő – vagy meghalt, vagy megsebesült a harcban – mondta.

Kaminszkij elmondása szerint a háború elején a parancsnokok a dandárt egy olyan vonal védelmére utasították az ukrán erőkkel szemben, amely 64 kilométer hosszúságban húzódott – ez körülbelül négyszerese annak, amit az alakulat kiszámíthatóan meg tudott volna védeni.

Máskor, az egység parancsnokai egy öt katonából álló osztagot arra utasítottak, hogy próbáljon meg elfoglalni egy közeli települést, amelyet akár 200 ukrán katona védett – mondta.https://www.szabadeuropa.hu/a/miert-nem-hajlandok-az-orosz-katonak-harcolni-az-ukrajnai-haboruban-/31953967.html