Skip to content

Máris itt vannak az új uniós szankciók Oroszországgal szemben

Máris itt vannak az új uniós szankciók Oroszországgal szemben

Új szankciókról döntött az EU és pontosított néhány eddigi intézkedést. Külön hangsúlyt fektettek arra, hogy az élelmezési válságot enyhítsék.

Az uniós tagállamok elfogadták az Oroszországgal szembeni következő szankciós csomagot, amelyet várhatóan még csütörtökön nyilvánosságra is hoznak az EU Hivatalos Lapjában és ettől kezdve hatályos jogszabálynak minősül. Az EU eddig hat csomagot fogadott el, a mostanit azonban nem “hetediknek” nevezték el, hanem „fenntartási és összehangolási” csomagnak. Ennek az az oka, hogy olyan intézkedéseket is tartalmaz, amely a korábbiakat pontosítja, sőt kivételeket is terem az eddigi szankciók alól.

Vannak benne azonban klasszikus büntetőintézkedések, például az arany behozatalára vonatkozó tilalom. Az arany Oroszország második legfontosabb exportterméke, nemcsak a nyersarany, hanem a feldolgozott árucikkek is ebbe a körbe tartoznak. Az uniós szankciók most a teljes skálára nézve, vagyis az ékszerekre vonatkozóan is behozatali tilalmat rendelnek el. Erre azért volt szükség, mert az arannyal való kereskedelem megkönnyítette az uniós szankciók kijátszását, a vagyonok át- és kimenekítését.

Ezen túlmenően bővítették a kettős – civil és katonai – felhasználású termékekre vonatkozó tilalmi listát, az orosz hajók kikötőkből történő kitiltását kiterjesztették a zsilipekre is.

Újdonság, hogy engedélyezni fogják az Oroszországnak a légiközlekedési árukkal és technológiával kapcsolatos technikai segítségnyújtást, amennyiben ez a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet műszaki ipari szabványalkotási munkájának biztosításához szükséges.

Ezenkívül az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés biztosítása érdekében némileg módosul az orosz állami szervezetekkel való tranzakciók megkötésének tilalma.

Az EU újfent hangsúlyozza, hogy semmiféle tilalom nem sújtja a mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, műtrágyák Oroszországból történő megvásárlását. Ugyanakkor az orosz bankokat sújtó szankciók megnehezítik a kereskedelmet – erre elsősorban afrikai országok panaszkodtak, ahol emiatt megerősödött az orosz propaganda azon eleme, mely szerint az élelmezési gondokért az EU-s szankciók felelősek.

Az EU úgy határozott, hogy kiterjeszti az egyes állami tulajdonú jogalanyokkal folytatott tranzakciók tilalmával kapcsolatos mentességet a mezőgazdasági termékekre és az olaj harmadik országokba történő szállítására vonatkozóan.

Hasonlóképpen, az uniós intézkedések nem akadályozzák meg a harmadik országokat és az EU-n kívül élő állampolgáraikat abban, hogy Oroszországból gyógyszer- vagy gyógyászati termékeket vásároljanak.

Tovább bővült a szankcionált személyek és szervezetek, vállatok listája. A Sberbankot már kitiltották a SWIFT-rendszerből, de most vagyonbefagyasztást is elrendeltek. Ugyancsak vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtanak egy Kreml-barát motoros klubot, az Éjszakai Farkasok tagjait, Andrej Kozicin, az UMMC cink- és rézipari óriásvállalat vezetőjét, Szergej Koroljov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) helyettes vezetőjét, az orosz Nemzeti Gárda parancsnokait és tagjait, valamint színészeket, politikusokat, valamint a szankcionált oligarchák családtagjait. Ezzel már 1229-re emelkedett a szankcionált személyek és 110-re a vállalatok száma.

Mivel a büntetőintézkedéseket csak egyhangúlag lehet meghozni, Magyarország is támogatta ezeket a döntéseket. Ugyanakkor hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta Brüsszelben, hogy

az eddigi intézkedéseket látva nem túlzás kimondani, hogy félrekalkuláció történt az európai válaszok megadása során.

Egyúttal jelezte, hogy Magyarország nem támogatna semmilyen szankciót, amely akár a Gazprombankot, akár a földgázbehozatalt érinti. Ilyen javaslat ugyanakkor nem is készült.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük