Lenin! Élt, él és élni fog (ha átmenetileg elég nyomorultul is)
A friss lapszám tartalomjegyzéke
Bod Péter Ákos szemén viszont egyáltalán nem ül semmiféle köd, s így tisztán látja és szerfelett átélhetően láttatja – F. Szabó Emese szakirányú kérdései mentén – a magyar gazdaság siralmas helyzetét. A jeles szakember kitér a rezsicsökkentés nevű gonosz légvár földig rombolására és a kata adónem kivégzésére is. Egyébiránt a rezsicsökkentéshez nekünk is van néhány jól irányzott szavunk A fejvesztés terhei című vezércikkünkben.
És ha már rezsi – hogy ne a levegőbe beszéljünk, megkapartuk kicsinyt a Pest megyei szeméthelyzetet is. Hogy ott mi jött föl, azt el sem tudja képzelni – csak az, aki elolvassa Béres Máté vonatkozó írását. Cikkünk pontról pontra mutatja be az államosítástól, illetve rezsicsökkentéstől sújtott hulladékgazdálkodási rendszer bukását.
Elolvasom

Béres Máté, újságíró

Rendészettudományit végzett, újságíró akadémiára járt, korábban szakmai lapoknak írt. 2018 óta a Magyar Narancs munkatársa. Általánosságban tájékoztat, de igyekszik azok történeteit is feldolgozni, akiket hatalmi pozíciókban lévők megkárosítottak.
Cikkei elérhetők itt.

Még messzebb merészkedve a vidék sűrűjében, bátor felfedezőnk, Bakos András bepillantást enged Újszentiván önkormányzatiságának rejtelmeibe, ahol a régi legyőzte az újat. Lehet, hogy ezért – Kövér László szíves közbenjárására – át is kell körösztölni a települést Régiszentivánra vagy Egy kicsit szentebb Ivánra, ugyanis a régi is meg az új is a Fideszt jelenti. A régi fideszes bemosott egyet az újnak, és Kövér dr. felemelte a győztes kezét, ahogy mondani szokták, a magasba. Olvassák el, tényleg tanulmányba illő történet.
Elolvasom
Ezután pedig jöjjön a nagy etetés! Gasztrorovatunkban Teczár Szilárd azt vizsgálja, mi mindennel eteti, etetné hazánk kormánya európai szövetségeseit, azért, hogy újabb zsák pénzt énekeljen ki a zsebükből. Blöff, ámítás, mese és kamuflázs, semmi se drága, ha pénzről van szó. Adjá’ má’, adjá’ má’, ezt szajkózza Navracsicstól Orbánig az egész hirtelen européerré gömbölyödött garnitúra.
Elolvasom
S ha már pénz, akkor menjetek el érte dolgozni! – vágja kisded csapatunk, vagyis Bakos András, Czenkli Dorka, Karafiáth Orsolya és a jó Legát Tibor képébe egy rockzenész, amikor épp azt ecseteli, hogy mi lesz velük, s mi lesz a roadjaikkal, mi lesz minden katázóval. Kulturális Mókus őrsünk annak nézett utána, hogy mi várható a könyvkiadásban, a színpadok világában, a zenében, s egyáltalán a komplett magyar kultúrában a kisadózók átalányadózásának kivégzése után.
Elolvasom
S ha már elérkeztünk a kultúrához: olyan az, mint Lenin! Élt, él és élni fog (ha átmenetileg elég nyomorultul is), lapunk ezért sem hagy fel a figyelésével, ápolásával. Ezen a héten például interjút ad nekünk Vida Virág mikrofonja előtt a jelenleg futó tévésorozatok legmenőbbikének, a The Old Mannek a (másik) főszereplője, az SZFE átalakítása során is módfelett rendes embernek megismert amerikai sztár, John Lithgow. Hajdu István elbúcsúztatja Édeskét, azaz Harasztÿ Istvánt, a mobilszobrok géniuszát.
És ha felfrissülésként a nemcsak a negyven fokban, de úgy általában is olvadozó, töredező alpesi gleccserekről akar olvasni Barotányi Zoltántól valamit, vagy kíváncsi az ukrán közmédia helyzetére, amelyről maga a hírigazgató, Angelina Kariakina ad számot Fülöp Zsófiának – nos, akkor is a Magyar Narancs heti nyomtatott kiadásához kell fordulnia, mert ránk mindig számíthat. Hisz’ tudja jól, hogy ez az ajánló csak a tartalmunk felét, vagy felét se pedzegeti. Találjon új kincsekre bennünk, illetve az alant felsorakozó online díszszemlénk felvonulói között. Mi pedig találkozunk a jövő héten, ugyanitt.
Digitális előfizetés, akár már havi fizetéssel
Támogatás
magyarnarancs.hu legfontosabb cikkei a múlt hétről: 
Az Úr adta, az Úr elvette – a kata statáriális kivégzése
A kata statáriális kivégzése nem egy adózási formának a megszüntetése, hanem hadüzenet a gondolkodás ellen. Kíméletlen gyorsasággal végrehajtva, fellebbezési lehetőség, megvitatási esély, a tárgyalásos rendezés – a megegyezés – legkisebb sansza nélkül.
Papír sincs a bezárásról, de már elvitték a makói iskola bútorait

A Klebelsberg Központ nem tudott küldeni határozatot a szülőknek a döntésről, mert ilyennel „nem rendelkezik”.

Nagytarcsai civil polgármester: „A győzelmünk nem Fidesz-ellenes hangulat eredménye”
Elsöprő civil győzelmet hozott az időközi önkormányzati választás a főváros melletti településen, ahol kizárólag az Otthonunk Nagytarcsa jelöltjei alkotják az új képviselő-testületet. A fideszes Rimóczi Sándort Gulyás Tamás István váltja polgármesterként, aki szerint a kormánypárti szimpatizánsok is rá szavaztak.
Duda Ernő: Az omikronnal szemben csak egy viszonylag friss oltás véd
Ha valaki fél éve, vagy régebben kapta az utolsó oltását – függetlenül attól, hogy hányadik volt –, annak jelentősen megnő a védettsége egy újabbtól – mondja lapunknak adott interjújában Duda Ernő virológus, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusa.

A Sorköz legizgalmasabb cikkei a múlt hétről:

Legát Tibor újabb írásában a szigligeti alkotóház nyolcvanas évekbeli botrányairól rántotta le a leplet.

Bakos András Galyasi Miklósról írt, aki megjárta a munkaszolgálatot, regényhős lett belőle, aztán lecsukták ’56 után – most pedig kiderül a verseiből, ki volt.

Az Ásatás legutóbbi részében pedig Nádasdy Ádám egy egotripjét idéztük meg 2000-ből, miszerint „a stílus: választás”.

Könyv, zene, kiállítás, film, színház – a Narancs heti kulturális kínálata: 

KÖNYV
Gyárfás Dorka–Somos Ákos: AlkalMáté Trupp
Máté Gábor 1999-ben indította (még Horvai Istvánnal közösen) színészosztályát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, s ez az osztály a 2003-as diplomázást követően AlkalMáté Trupp néven rendezett nyaranta előadásokat, 2007-től valamelyikük személye és élete lett ezek tárgya. A könyv a kezdetektől a befejezésig tekinti át e különleges formáció történetét. 18 interjú mellett találunk részleteket korabeli kritikákból, valamint előadásfotókat. A könyv azok számára is érdekes, akik nem követték a sorozatot, de – talán akaratlanul – végig fenntartja a bennfentesség érzetét. Írásunk a kötetről itt olvasható!
SZÍNHÁZ
Meg se kínáltak 
A Bödőcs Tibor könyvéből készült, Thuróczy Szabolcs prezentálta monodráma, vagyis inkább kocsmaária a stand-upos humoron túl tele van az (alkoholizmusban) lerongyolódott, elhasznált életek felett érzett keserűség dallamíveivel. Thuróczyra úgy illik ez a szerep, mint a rászabott kabát, a monodrámaforma pedig lehetővé teszi, hogy sokféle árnyalatot, finomságokat mutasson meg. Olvassák el kritikánkat a darabról! 
FILM
Vörös Rakéta 
Sean Bakernek, napjaink egyik legjelentősebb filmrendezőjének legfőbb erénye a pontos megfigyelést az ítélkezéssel össze nem keverő életismeret. Új filmjében Mikey dicstelenül fejezte be évtizedes pornószínészi karrierjét, az exalfahím elhagyott feleségéhez kullog haza Alsótexas-gyártelepre. A másik lehúzását mindenek fölé helyező, prosztó egyedekből álló mikrotársadalmat viszont egy virágszál zavarja meg, aki csak az apja korú Mikey-ra várt, hogy pornósztárként végre megkapja az általa igényelt figyelmet és csodálatot. Kritika a filmről itt! 

Napi híreinkért kattintson a magyarnarancs.hu-ra itt!
www.magyarnarancs.hu