H-tarifa és GEO-tarifa Borsodban

A megújuló energiaforrások használatát kedvezményes áru árammal támogatják az áramszolgáltatók. Hőszivattyúk, valamint hőszivattyús klímaberendezések és további megújuló energiaforrásból kiépített rendszerek esetén úgynevezett H-tarifa és GEO tarifa vehető igénybe.

Mi a H-tarifa?

A H-tarifát a korszerű hőszivattyúk működtetéséhez vezették be. Csak fűtési szezonban kérhető. Azzal a céllal vezették be, hogy a hőszivattyúk és a napenergiát, valamint más megújuló energiaforrást használó fűtési rendszerek esetén egy kedvezőbb árú tarifával lehessen működtetni a szivattyúkat, kompresszorokat automatikákat, vagyis azokat a készülékeket, melyek a hőellátást biztosító berendezések működését közvetlenül szolgálják.

A H-tarifát igényelni kell, és ha hálózati oldalról nincs akadálya a kedvezménynek, akkor ahány amper van a házban nappali áramban, annyi ampert lehet térítésmentesen igényelni a hőszivattyús berendezéshez. A H-tarifa az éjszakai áramnál nem lehet magasabb. Jelenlegi bruttó ára (2017. április) 23,54 Ft/kWh.

A H-tarifa igénybevételének különböző műszaki követelményei vannak. Ilyen például, hogy a H-tarifa alapján elszámolt berendezések csak kifejezetten erre a célra kialakított, nem leválasztható áramkörre kapcsolhatók. Fontos, hogy a méréséhez kéttarifás kialakítású eszköz szükséges, ezt az áramszolgáltató biztosítja. H-tarifa alkalmazása mellett az A1 normál- és a B éjszakai tarifát is igényelheti a fogyasztó.

A H-tarifát az áramszolgáltatótól kell igényelni. A szükséges formanyomtatványok között van az igénylőlap, valamint a csatlakoztatandó berendezések adatlapját is csatolni kell. Az igénylés pontos menetéről az áramszolgáltatónál kell érdeklődni. A kialakításhoz fel kell venni a kapcsolatot egy erre alkalmas regisztrált villanyszerelővel, aki kiépíti a használandó eszközök számár a megfelelő teljesítményű elektromos hálózatot.

Mihez használható?

Nemcsak hőszivattyúhoz használható a H-tarifa, hanem egyéb megújuló energiaforrás energiaellátásához is alkalmazható. Például alacsony hőmérsékletű radiátorhoz, fan-coilokhoz.

A GEO-tarifa

A GEO-tarifát nem minden szolgáltató biztosítja, csak az ELMÜ és az ÉMÁSZ szolgáltatási területein igényelhető és érhető el. Nemcsak fűtési szezonban, hanem egész évben használható, újonnan telepített vagy már meglévő hőszivattyús rendszerek áramellátására. Naponta legalább 20 óra fűtési időt biztosít a hőszivattyú számára úgy, hogy egy megszakítás nem lehet több mint 2 óra, és két megszakítás között minimálisan 2 óra bekacsolási idő áll rendelkezésre. Ezzel a hőszivattyús rendszer megfelelő mennyiségű villamos energia ellátást kap az üzemeléséhez. Kizárólag lakossági ügyfelek vehetik igénybe. Igénylésének és telepítésének menete megegyezik a H-tarifáéval. Árszabása a mindenkori A1 lakossági tarifa 35 százaléka, 2017. áprilisában 24 forint kilowattóránként.

Mikor melyiket?

A GEO tarifa alkalmazása megfelelő, ha alacsony hőmérsékletű felületfűtésről van szó, és az épület szigetelése is megfelelő, valamint puffer tároló is van a rendszerben. A napi kétszer két óra üzemszünet még akár -15 Celsius fokos külső hőmérsékletnél sem okoz jelentősebb lehűlést az épületben. A GEO-tarifa előnye, hogy nyáron, a hűtésre használt rendszerekre is köthető. Hátránya ugyanakkor, hogy a legtöbb hőszivattyú nehezen viseli az áramkimaradást – főként, ha az pont a leolvasztási ciklus idejére esik.

Akkor viszont, ha fűtésre nem felületfűtést, hanem fan-coilt vagy hőszivattyús klímát használunk, és emelett esetleg az épület szigetelése sem megfelelő, akkor érdemesebb H-tarifát választani