Répássy Róbert ezúttal Schadlék rekordprofitjára adott magyarázatot

Keresztes László Lóránt újra írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Varga Juditnak arról, miként lehet letartóztatása és a súlyos korrupciós vádak ellenére még mindig a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke Schadl György.

Ugyanezt a kérdést egyszer már feltette az igazságügyi miniszternek az LMP politikusa, de Répássy Róbert államtitkár válasza után is maradtak benne bőven kérdőjelek.

KAPCSOLÓDÓ

Répássy Róbert elmagyarázta, miért lehet letartóztatásban is Schadl György a végrehajtók elnöke

A hatályos jog szerint a tisztség nem szűnik meg automatikusan azzal, ha a végrehajtót felfüggesztik a szolgálatból.

Varga Judithoz ezért újabb kérdésekkel fordult.

  • Megfelelőnek tartja azokat a jogszabályokat, amelyek teret adnak annak, hogy a súlyos korrupciós vádak miatt letartóztatásban lévő Schadl Györgyöt bár végrehajtói
    tevékenységéből felfüggesztették, arra méltatlan, de továbbra is a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke maradhat?
  • Nem gondolja, hogy ezt a helyzetet azonnali hatállyal, a jogszabályok megváltoztatásával kezelni kell?
  • Annak ellenére, hogy Schadl György 2020. november óta letartóztatásban van, továbbra is rekordmértékű profitot termel a feleségével közös tulajdonban lévő végrehajtói irodája. Hogy fordulhat ez elő, ha az államtitkár tájékoztatása szerint végrehajtói szolgálatából az eljárás idejére felfüggesztették?

Újra Répássy Róbert államtitkár válaszolt. Jelezte, a képviselőt is  megilleti a törvénykezdeményezés joga, és bár kérdéses a jogszabály-módosítás visszamenőleges alkalmazása, de Keresztes László Lóránt javaslatát figyelembe veszik a bírósági végrehajtásról szóló törvény legközelebbi felülvizsgálatakor.

A rekordnyereségről az államtitkár mindössze annyit írt, hogy a

végrehajtói iroda jogi személy, működése nincs közvetlen összefüggésben az önálló bírósági végrehajtó szolgálatból történő felfüggesztésével.

KAPCSOLÓDÓ