A triatlon junior-Európa-kupa elődöntői szombaton 12.00, míg a triatlon Prémium Európa-kupa elődöntői 14.45-kor kezdődnek. A junioroknál 3-3 női és férfi-, míg az eliteknél 3 férfi- és 2 női elődöntőt rendeznek. Nagy lesz tehát a tülekedés a vasárnapi 30-30 fős, döntős szereplésért. A házigazda Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolói közül a junioroknál jó eséllyel pályázik a fináléba kerülésért az újdonsült ifjúsági magyar bajnok, Lehmann Sára, valamint Bán Lilla és a tavaly a dobogóról éppen lecsúszott, a junioroknál magyar bajnok Kovács Gyula. Ebben a korosztályban egyébként nem kevesebb mint 90 fiú és 70 leány szerepel a rajtlistán, közülük 31 fiú és 25 leány alkotja a magyar kontingenst.

– A Prémium Európa-kupa mezőnyében a 85 férfi között 10, míg a 47 főt számláló női versenyben 16 magyar sportolónak szurkolhatunk. A tiszaújvárosiaktól Lehmann Csongor, Lehmann Bence, Kiss Gergely és Sinkó-Uribe Ábel, Sinkó-Uribe Aurél, valamint Putnóczki Dorka és Bóna Kinga is szerencsét próbál. A férfiak első elődöntőjében Csongor fiam kapta az 1-es rajtszámot, melyre azzal szolgált rá, hogy az olimpiai kvalifikációs listán a 19., a világranglistán a 30., míg a világbajnoki széria versenysorozatban a 27. pozíciót foglalja el – tudtuk meg Lehmann Tibor főrendezőtől, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjétől. – Futamában szerintem a németek U23-as Eb-dobogósára, Schaufierre, a sprinttávú montreali WTCS-en döntős ausztrál Mccluskyra és az ob-bronzérmes Dévay Zsomborra kell nagyon figyelni. A második elődöntőben a német Európa-bajnok Henseleit, a kiváló futó, de sokat sérült brit Dijkstra és a kitzbüheli Európa-kupa-győztes ausztrál Roberts lehet veszélyes. A harmadik futamban a cseh Grebik, a hamburgi WTCS 18. helyezettje és kétszeres olimpikonunk, Tóth Tamás okozhat meglepetést. Tamásról tudni kell, hogy ő a World Triathlon sportolói bizottságának az elnöke, így a sportág világszövetségének elnökségi tagja, aki a tiszaújvárosi világkupán már állt a dobogón. A Prémium Európa-kupa minősítés azt jelenti, hogy ezen a viadalon, melyből csak kettő – Holten és Tiszaújváros – szerepel az idei versenynaptárban, duplaannyi világranglistapontot és pénzdíjat lehet begyűjteni, mint a sima Európa-kupákon. Ezzel a versennyel újabb fokozatot lépünk, így jövőre ismét visszatérhetünk a világkupa-sorozat körforgásába, melyhez magunk mögött tudhatjuk a világszövetség támogatását.

Cél a címvédés

A férfiak tavalyi versenyét Lehmann Csongor, a tiszaújvárosiak élversenyzője nyerte meg, akinek idén is hasonló tervei vannak.

– A szombati elődöntőből zökkenőmentes döntőbe jutást tervezek az egyébként persze jól ismert hazai pályákon – fogalmazott Lehmann Csongor. – Az úszás kezdetétől a koncentrált kerékpározáson át a futás végéig topon kell lenni, egy pillanatra sem szabad kiengedni. Minden eshetőségre igyekszem felkészülni, hogy reagálni tudjak a kezdeményezésekre, szökési kísérletekre. Tudom, hogy nagyon sokan várják tőlem a címvédést, mely számomra is az elsődleges cél, hiszen ez a verseny különleges helyet foglal el a szívemben.

A Prémium Európa-kupa női küzdelmében Tiszaúj­város színeiben Putnóczki Dorka és Bóna Kinga igyekszik megtenni mindent a mind jobb szereplésért. Itt a világranglistán 24., a WTCS-rangsorban 21., az olimpiai kvalifikációs listán 32. Bragmayer Zsanett, a tavalyi tokiói ötkarikás játékok 12. helyezettje lehet az egyik favorit, de ugyanez elmondható az ausztrál Emma Jeffcoatról is, aki a tokiói olimpián 9. volt, és a július 2-i, Holtenben megrendezett nyílt Prémium Ek-n az 5. helyet érdemelte ki.

Összességében biztosak lehetünk benne, hogy idén is rendkívül színvonalas küzdelmeket lehet majd látni az elődöntők és a döntők során egyaránt. A junior-Európa-kupa döntője vasárnap 11.45-kor indul a női versennyel, amely után a fiatal férfiak állnak rajthoz 12.45-től. Az elit-Ek fináléja a női versennyel 14.45-kor indul, a férfiak 16.15-kor kezdik meg a küzdelmet.