Mészárosék szolgáltatják az áramot és a gázt a Tiszántúlon

Orbán Viktor miniszterelnök Mészáros Lőrinccel beszélget a felcsúti stadionban 2019-ben
Orbán Viktor miniszterelnök Mészáros Lőrinccel beszélget a felcsúti stadionban 2019-ben

A volt felcsúti polgármesterhez, Mészáros Lőrinchez köthető cégé lett a tiszántúli áramszolgálató is, miután idén már felvásárolta a gázszolgáltatót. Több mint 770 ezer otthon áram- és gázellátása függ az új tulajdonostól.

Megszerezte a német E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. százszázalékos részvénycsomagját a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Energy Kft. – közölte az Opus az MTI-vel. A megvásárolt cég új neve szerdától Opus Titász Áramhálózati Zrt.

Az Opus Energy még tavaly decemberben tett ajánlatot az E.ON Hungária Zrt.-nek a kelet-magyarországi áramszolgáltató százszázalékos részvénycsomagjának megvételére, és márciusban írták alá az adásvételi szerződést. Azért tartott több hónapig a tranzakció lezárása, mert be kellett szerezni a hatóságok engedélyeit.

Az ügylet érdekessége, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Energy Kft. ötvenmilliárd forint hitelt vett fel a Titász megvásárlásához a Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló MKB és Takarékbanktól.

Az Opus Titász Zrt. Magyarország északkeleti régiójában (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye jelentős része) közel négyszáz településen, több mint 772 ezer otthonban és munkahelyen biztosítja a villamosenergia-ellátást.

A cég 18,7 ezer négyzetkilométeren végez villamosenergia-elosztói engedélyes tevékenységet és 26,2 ezer kilométer hosszúságú villamosenergia-elosztó hálózatot üzemeltet. A társaság villamosenergiaelosztóhálózat-vagyonának értéke meghaladja a 103 milliárd forintot. Az áramhálózattal összefüggésben a társaság évente 14 milliárd forint összeget fordít beruházásokra.

Képünk illusztráció

EHHEZ KAPCSOLÓDÓAN:

Munkahelyteremtés helyett haveroknak mentek a milliárdok

Nem ez volt az első energetikai beruházása az Opusnak. Márciusban hagyta jóvá a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő Opus Global Nyrt. megvásárolja svájci központú MET-csoporttól az MS Energy Holding AG ötven százalékát, amivel a tőzsdei társaság 49,57 százalékos részesedést szerez a TIGÁZ Földgázelosztó Zrt.-ben. A felvásárlási megállapodás értelmében Mészárosék a tranzakció zárásakor irányítási jogot is szereznek a földgázelosztó társaságban.

A Tigáz Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, amely 33,7 ezer kilométer hosszú gázvezeték-hálózatot üzemeltet és Magyarország területének közel felét látja el földgázzal. Árbevétele 2019-ben 32 milliárd forint volt. A svájci központú, de magyar többségi tulajdonban lévő MET-nek 2017-ben adta el az olasz ENI, majd szűk két év múlva került a fele a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégcsoporthoz.