Sztálinista tempóba kapcsolt a rezsiálomból felriadt Fidesz

Jó reggelt, jön a hidegfront és vele némi enyhülés a hétvégére!

Ez a 444 egyik, reggeli hírlevele, amiben mindenekelőtt egy kéréssel fordulunk az olvasóhoz:

aki segít megtervezni a 444 jövőjét, 1 éves előfizetést vagy könyvcsomagot nyerhet!

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

Rohamtempóban nyomta át a kormány a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvény módosítását. De mit nyerhetnek ezzel ők, és mit veszítenek a vállalkozók? És mennyire érinti majd a mindennapjainkat a változás? Milyen menekülőutak vannak? A lakmuszos Diószegi-Horváth Nóra beszélget Büttl Ferenc közgazdásszal és Hain Zoltán könyvelővel beszélget erről 13 órától a 444 Facebook-oldalán.

 Grafika: 444

4 cikk a 444-ről:

Innentől a cikk csak a Kör tagjainak olvasható.

ENERGIAVÁLSÁG

Csak elsőre hangzik jól, hogy az „átlagos fogyasztásig” marad a rezsicsökkentés: Gulyás Gergely tájékoztatása szerint ugyanis a havi átlagot az éves fogyasztásból számolják, pedig a gázfogyasztás egyáltalán nem egyenletesen oszlik meg az évben.

Szily László arról írt, hogy lassan kiderül, ki az igazi Mini Feri. Orbánék ugyanis úgy tolták végig a választási kampányaikat, hogy pontosan tudatában voltak annak: a választók megélhetését alapjában meghatározó ígéreteik betarthatatlanok, és jó nagy hazugságokra alapulnak. Gyurcsány és Orbán között annyi a különbség, hogy előbbi ki is mondta ezt. Közben a saját szóvivőjéből is bohócot csinált a kormány a rezsicsökkentés visszanyesésével.

Az Európai Bizottság szeretné tudni, hogy tényleg veszélybe került-e az energiaellátás Magyarországon, ugyanis nem értesítettük őket a kihirdetett veszélyhelyzetről, márpedig ha tényleg baj van, akkor életbe lépnének szolidaritási kötelezettségek.

TÜNTETÉS

 Fotó: Németh Dániel

A szerdai tüntetésen több ember ellen intézkedtek a rendőrök. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke Kovács Gergő közelébe akart jutni, hogy megtudja, miért intézkednek vele szemben a rendőrök, amikor őt is megbilincselték. Videó is előkerült arról, ahogy Kovácsot az autóhoz viszik a rendőrök, mert kiszaladt az úttestre.

A párt este tüntetést tartott az Erzsébet hídnál (élőben közvetítettük), a rendőrség három embert állított elő.

A rendőrségnek egyébként biankó felhatalmazása van, hogy ne engedje a Karmelitához vagy a Sándor-palotához a tüntetőket. Csakhogy így indokolatlanul korlátozható a gyülekezési jog, pont ahogy az szerda éjjel történt.

INFLÁCIÓ

 Fotó: CHRISTOPHE GATEAU/dpa Picture-Alliance via AFP

A GVI szerint a hazai vállalkozások 78 százaléka árat emel a közeljövőben, 2005 óta egyszer sem számoltak ilyen magas arányban áremeléssel a válaszadók.

Az ársapka miatt nincs spórolás: a tavalyinál sokkal több üzemanyag fogyott Magyarországon az első félévben, de még a pandémia előttinél is több benzint és dízelt égettek el a magyar utakon.

KATA

 Fotó: Unsplash

Özönlöttek a levelek a felhívásunkra, amiben katások történeteire voltunk kíváncsiak. Az egyetem mellett vállalkozók, a gyereket nevelő nők és a nyugdíj mellett dolgozók is mind úgy érzik, vesztesei a változásoknak. Összeszedtük, melyik szakmák és hogyan lehetnek érintettek.

A fideszes Bánki Erik szerint 300 milliárdot csaltak ki a költségvetésből a bújtatott kata-foglalkoztatók, de megnyugtatott minden fodrászt, a műkörmöst és kézművest, hogy őket csak pozitívan érintik a fél nap alatt keresztülvert változtatások.

A taxisok szerint Bánki Erik ígéretet tett arra, hogy a kormány a kérésüknek megfelelően felemeli az áfamentesség szintjét, az egészségügyi dolgozókat ellenben válaszra sem méltatták.

Közben bolsevik tempóban üzent a Pesti Srácok a kata miatt felháborodott fideszes szavazóknak: Trombitás Kristóf vállalta magára, hogy közölje, fegyelem van, egység, ebbe nem fér bele semmiféle magánvélemény, ki kell tartani Orbán mellett.

MAGYARORSZÁG

 Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Kovács Zoltán szerint kamu, hogy Orbán és Putyin között szoros politikai kapcsolat lenne, mindenki tévedett, aki azt hitte, hogy politikai okai vannak a két országvezető évi találkozóinak.

A Jobbik nemzeti válságtanács összehívását kéri Novák Katalintól, Gyöngyösi Márton pártelnök szerint a kormányzatban semmiféle együttműködésre nincs hajlandóság, még a jelenlegi válsághelyzetben sem, ez pedig sértő a 2 millió ellenzéki szavazóra nézve.

HÁBORÚ

 Ukrán T-72-es a donyecki fronton.  Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Az ukránok készülnek valamire: az egy dolog, hogy immár folyamatosan bombázzák az orosz utánpótlásraktárakat, de Herszon megye lakóit is felszólították, hogy hagyják el otthonaikat, akár annak az árán is, ha a Krímbe tudnak csak elmenekülni.

Délelőtt tengeralattjárókról indított orosz Kalibr cirkálórakétákkal lőtték az ukrajnai Vinnicját, legalább 20 ember meghalt.

Közben az USA írásban is vállalta, hogy akár csapásmérés árán is megakadályozza Iránt az atomfegyver beszerzésében: Joe Biden elnök Jair Lapid izraeli miniszterelnökkel írta alá a Jeruzsálemi nyilatkozatot, ami megerősíti az USA elkötelezettségét amellett, hogy Izrael képes legyen megvédeni önmagát.

MURICAH

 Fotó: MAKSIM BOGODVID/Sputnik via AFP

2,15 százalékkal csökkent az olajár, mert félő, hogy a Fed meredeken emeli a kamatot, ami visszafogja a gazdaság növekedését és a kőolaj iránti keresletet – de az amerikai üzemanyagkészletek is nőttek.

Donald Trump tulajdonképpen bejelentette egy újságcikkben, hogy újra elindul az elnökjelöltségért. A volt elnöknek meghalt az első felesége.

Nyomoznak az indianai orvos ellen, aki elvégezte egy 10 éves ohiói kislány abortuszát: a kislány államában már tilos volt az abortusz, amikor Indianában még nem, ezért utazott oda terhességmegszakításra.

ÖSSZEOMLÁS

 Olaszország elnöke, Sergio Mattarella és miniszterelnöke, Mario Draghi.  Fotó: GUGLIELMO MANGIAPANE/AFP

Megint kormányválságba került Olaszország, mert az egyik párt megvonta a bizalmat Draghiéktól. A miniszterelnök lemondott volna, de az elnök nem fogadta el a lemondást.

HŐSÉG

 Fotó: Donka Ferenc/MTI/MTVA

Dermesztő képek készültek az 50 hektáron lángoló erdőről Izsák közelében, a tűz halálos áldozatot is szedett.

KULTÚRA

 Kevin Spacey, amerikai filmsztár 2017 szeptemberében Münchenben  Fotó: Matthias Balk/dpa via AFP

Kevin Spacey-t négyrendbeli szexuális zaklatással vádolják, mondván, az Old Vic színház igazgatójaként három férfit is zaklatott, de a színész ártatlannak vallotta magát.