Miskolc. Az esélytelenek nyugalmával indult az I. Syrius Országos Hegesztőversenyen

Baksa Szilárd az esélytelenek nyugalmával indult az I. Syrius Országos Hegesztőversenyen

Hagyományteremtő jelleggel rendezte meg múlt hétvégén Miskolcon az I. Syrius Országos Hegesztőversenyt a névadó cég a Fémipari Szakember csoport alapítójával Varga Zoltánnal együttműködve. Az eseményre az ország minden pontjáról jelentkeztek hegesztők, akiknek egy nehezített hegesztési feladatot kellett megoldaniuk. A neves szakemberekből álló hattagú zsűri a 26 éves Baksa Szilárdot találta a legjobbnak, aki saját elmondása szerint az esélytelenek nyugalmával nevezett a megmérettetésre.

Július elején a Magyar Hegesztési Egyesület (MAHEG) a Miskolci Egyetem Anyagszerkezettani és Anyag- technológiai Intézet, és a Hegesztési Szakosztály közösen Hegesztési Nyári Egyetemet szervezett, amelynek célja az volt, hogy ismeretszerzési és kapcsolatépítési lehetőséget biztosítson a hegesztés iránt érdeklődő hallgatók részére.

Ezzel egy időben a Syrius Weldtech Zrt. a Fémipari Szakember csoporttal együttműködve megrendezte az I. Syrius Országos Hegesztőversenyt. Toma Zoltán, az esemény névadó vállalatának tulajdonosa arról beszélt, évek óta tervezték, hogy a hegesztő szakembereket egy országos rendezvényen még közelebb hozzák egymáshoz.

„Fontosnak érezzük, hogy a szakmérnök és a technológus közelebb kerüljön a szakmunkáshoz. Amit a mérnök előír, azt a hegesztő nem minden esetben tudja azonnal megvalósítani a gyakorlatban, ezért is szerettük volna, ha az iparági szereplők eltöltenek egy napot együtt és tanulnak egymástól, összecsiszolódnak” – fogalmazott a főszervező.

Toma Zoltán elárulta, 15 jelentkező érkezett az ország számos pontjáról a versenyre, ahol egy függőleges hegesztési feladatot kellett megoldaniuk a résztvevőknek. Mint mondta, rengeteg a kókler a szakmában, de akik megjelentek, mind letettek már korábban valamit az asztalra. Ezt bizonyítja, hogy kivétel nélkül mindenki jól szerepelt, és bár a „vizsgadrukk” miatt számítottak ügyetlenkedésre, pozitívan csalódtak a verseny lebonyolítása során.

Jövőre is visszatérne az idei győztes

A zsűrit hegesztő szakoktatók és nemzetközi gyakorlattal rendelkező hegesztő szakemberek alkották, akik menet közben is figyelték a versenyzőket, félúton és a munka végén is értékelték őket. Bíró Pál zsűritag külön örömként értékelte, hogy a mezőnyben több tehetséget is megismerhettek.

„A legtöbb versenyzőn szemmel látható volt, hogy próbálja a legjobbat kihozni magából. Ez a szakma viszont a türelemről szól, akkor érik be a gyümölcse, ha valaki nem kapkod. Szeretnénk a hegesztő társadalmat összetartani és úgy érzem, hogy ez a verseny tökéletes lépés volt ezen az úton. Van remény, hogy a magyar hegesztés méltó legyen régi nagy híréhez, éppen ezért hagyományteremtő jelleggel jövőre is tervezzük az esemény megrendezését” – közölte.

Érdekesség, hogy a versenyt a legfiatalabb induló, a mindössze 26 éves, zalaegerszegi származású, ám Budapesten dolgozó Baksa Szilárd nyerte meg.

„Szerettem volna felmérni a tudásomat a mai hegesztő-társadalomhoz képest. Az esélytelenek nyugalmával mentem oda, nem is tudtam igazán, hogy mire számítsak, hiszen korábban hasonló megmérettetésen nem jártam még. Nagyon jó hangulatban telt a nap, a szervezők mindent biztosítottak számunkra, az pedig hab volt a tortán, hogy az eredményhirdetésen én örülhettem a legjobban” – nyilatkozott a győztes, aki ha teheti, 2023-ban indulni szeretne a címvédésért.

Baksa Szilárd a dicsőség mellett egy inverteres hegesztőgéppel is gazdagodott a Syrius-Tech Kft. Jóvoltából, amit már ki is próbált és nemes egyszerűséggel tökéletesnek nevezte azt.