Kevés pénzért, általános iskolával is lehetsz határvadász

Pozsgai Zsolt személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, hogy az első körben 2200 alkalmas jelentkezővel kötnek 3 éves szerződést. Reményét fejezte ki, hogy sokan jelentkeznek majd határvadásznak, mivel – mint mondta – a munkaerőpiachoz viszonyítva jó feltételekkel kínálnak állást. A 3 év után a jogviszony meghosszabbítható.
Ismertette: a rendőrség várja azoknak a 18. életévüket betöltött, de 55 évnél fiatalabb, büntetlen előéletű, legalább alapfokú iskolai végzettségű, magyar állampolgárságú emberek jelentkezését a szerződéseshatárvadász-képzésre, akik elhivatottak Magyarország államhatárának őrzésére és a jogellenes migráció megakadályozására.

A határvadásznak jelentkezők egészségügyi, pszichikai és fizikai ellenőrzésen esnek át, és hozzá kell járulniuk az életvitelük ellenőrzéséhez is, valamint a megbízhatósági vizsgálat későbbi lefolytatásához. A már szerződött határvadászok az első évben őrvezetők lesznek, a második évtől tizedesek, a harmadik évtől pedig szakaszvezetők.

A határvadászok esküt tesznek és 6 hónapos próbaidőt kell letölteniük.

A jelentkezők széles körű juttatásokra számíthatnak – mondta Pozsgai Zsolt, hozzátéve: az alapilletmény mellett szolgálati, éjszakai, készenléti és idegen nyelvi pótlékot is kaphatnak. Az éves szabadság 25 nap, a cafeteria kerete pedig 200 ezer forint. Betegállomány esetén az első 15 napot száz százalékban térítik. A határvadász jogosult lesz szociális, beiskolázási segélyre, utazási kedvezményt is igénybe vehet és lakbértámogatást is.

A toborzási koordinációs központok mellett a közösségi oldalakon is hirdetik a lehetőséget, valamint a falunapokon és más rendezvényeken is meg fognak jelenni az érintett térségben, hogy a helyiek között népszerűsítsék a határvadász szolgálatot – mondta.

A rendőri vezetők az eseményen a határvadászok pontos illetményéről arra hivatkozva nem beszéltek, hogy az a Magyar Közlönyben rövid időn belül megjelenik.

Fotó: Vidéki képviselők