Elég főzni, mosni és felkapcsolni a lámpát ahhoz, hogy egy család máris emelt rezsit fizessen

.Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón arról beszélt, hogy a 210 kWh havi fogyasztás 7750 forintos áramszámlát jelent, efölött minden további kWh áram után 242 forint volna az rezsi, ha a mostani szinten maradna a piaci ár.

És elnézve a fogyasztási adatokat, úgy tűnik, nagyon könnyű becsúszni a 210-es határ fölé.

A leglátványosabban azoknak a számlája ugorhat meg, akik villannyal fűtenek. Ők hiába nem használnak gázt, a villanyfogyasztásuk telente egész biztosan meghaladja az átlagot. A magyar lakások fűtési megoszlása a következőképp néz ki a KSH adatai szerint (ezek még 2020-as számok, de feltételezhetjük, hogy nagyságrendi változás nem volt azóta):

Akinek elektromos autója van, és eddig otthon töltötte a mesterségesen nyomott árú árammal, az is nagyon gyorsan a 210 kWh-s határ fölött találhatja magát. 2021 végén 42 ezer zöld rendszámos autó volt az országban, de mivel az egy év alatt 57 százalékos növekedést jelentett, szinte biztosak lehetünk benne, hogy most már 50-60 ezer körül járhat ez a szám. Persze otthon tölteni az autót nem muszáj, telente fűteni vagy este a lámpát felkapcsolni viszont nem megúszható.

De számoljunk most egy olyan háztartással, ahol nem árammal fűtenek, és az autó sem pörgeti az otthoni villanyórát!

Aki az áramfogyasztással számol, annak szinte biztosan az első gondolatai között lesz a világítás. Itt szerencsére könnyű kalkulálni: egy 40 wattos égő 25 órányi használattal visz el 1 kWh áramot, egy 100-as égő már 10 óra alatt, egy 20 wattos, energiatakarékos izzónál ehhez 50 óra kell. Ez nem tűnik soknak – de azért ha mondjuk egy négytagú családban egy őszi este a két gyerek elvonul a saját szobájába, náluk és a szülőknél is három-három izzó van a falon, akkor négyórányi világítással megvan már összesen 36 óra üzemidő. Ha ezt a hónap minden napján megcsinálják, akkor még energiatakarékos izzókkal 21,6 kWh fogyasztás jött össze, villámgyorsan meg is van a 210-es havi határ egytizede úgy, hogy valójában egész takarékos volt a család.

© AFP / Frédéric Cirou / Altopress

Hát még ha a tűzhelyük is elektromos. Az MVM úgy számol, hogy egy négytagú család számára egy heti étel elkészítése 20 kWh áramot visz el, azaz egy hónapra számolva már 80 fölött járunk.

Nem árt néha bekapcsolni a mosógépet is. A kalkulátor számítása szerint egy négytagú család hetente nagyjából 10 kWh áramot használ el ezzel, azaz havi szinten már 40 fölött vannak. Vagyis ott tartunk, hogy ha a négytagú család főzött, mosott és felkapcsolta a lámpákat, akkor elhasznált több, mint 140 kWh áramot, marad egy kicsit kevesebb, mint 70, amit beoszthatnak valahogyan. A tévét például egész biztosan nem éri meg bekapcsolniuk, az 6-9 óra alatt elfogyaszt egy újabb kWh áramot.

Ennél is problémásabb az, hogy mennyi minden van, ami talán nem jutna elsőre az ember eszébe, azonban valójában nem nagyon lehet megúszni nélküle, és sok áramot használ. Egy hűtő vagy egy fagyasztó is elhasznál napi 2-2 kWh áramot, egy mosogatógép egy teli töltete szintén 2 kWh-t visz el. Azaz ha csak egy hűtő van – amit nyilván nem fognak kikapcsolni –, és emellett nagyon takarékosan kétnaponta mosogatnak egyet, akkor 60+30 kWh áramot elfogyasztott a család, tehát már túl van a 210-es számon.

© AFP / Image Source / Harris Artemis

Sok áramot visz el a számítógép is – ennek érdekes mellékhatása lehet az, hogy sokakban most felvetődhet, hagyják abba a home office-t, és az eddiginél gyakrabban dolgozzanak az irodából, mint ha újra 2019 volna. Egy asztali gép nagyjából három óra alatt fogyaszt 1 kWh áramot, azaz ha valaki heti két napon dolgozik otthonról 8-8 órát, annak egy hónap alatt már 21 kWh összejött.

De nagyon sok olyan tételt is láthatunk, amely nélkül persze elképzelhető egy hétköznap, viszont ha már ott van a gép a háztartásban, akkor nem szép azt mondani, hogy inkább kapcsolják ki, szereljék le. A már említett tévé a leglátványosabb ezek közül, de azért ha valaki hatszor 10 percen át hajat szárít, az elvisz újabb 1 kWh áramot, egy kávéfőzőt, ha negyvenszer bekapcsolnak, az is, a mikrohullámú sütőben ötször felmelegíteni egy fagyasztott félkész ételt újabb 1 kWh, és ha egy teafőzőben minden nap csak egy csésze teát elkészítenek, az megint majdnem 1.

Természetesen alacsonyabb érték jön ki a fűtésre, világításra, főzésre, mosásra akkor, ha nem négy emberre számolunk, hanem egy egyedülállóra, vagy egy olyan párra, akiknek vagy nincs gyerekük, vagy már felnőttek és elköltöztek a gyerekeik. De a hűtőt egy egyedülállónak is folyamatosan bekapcsolva kell tartania, számítógépet ő is használ, tehát a helyzet csak valamivel könnyebb.