Mind megfagyunk? Világvége?

Lehet, hogy átmenetileg szüneteltetni kell az ipari termelés egy részét, de ezt egy vírus miatt is megtettük, túl lehet élni. Az is lehet, hogy a gázfűtés lejjebb tekerését kérik a kormányok. A gáz ára jó eséllyel magas marad, hogy legyen ösztönzés akár az Ázsiába szánt cseppfolyós földgázt is valahogy szabaddá tenni és átirányítani. Költséges, kellemetlen, de nem az a „mind megfagyunk, világvége”. Az orosz gázról Európa nagyjából 3-5 év alatt  le tud válni, ha erőltetett ütemben csinálja, és nagy hiba lenne, ha nem úgy csinálná. Tehát kb. az idei ősz-tél az, amikor a gázfegyver-fenyegetés még valamennyire tud hatni. Ha most valahogy Európa átvészeli, a következő tél már könnyebb lesz, és egyébként is jobban hat az ismeretlentől való félelem, mint ugyanazt a megpróbáltatást újra kibírni.

Németország (mint a potenciálisan leginkább érintett nagy EU-s ország) próbál nyomást gyakorolni a többi uniós tagországra (lásd: Litvánia ne tartsa be a bojkottot Kalinyingráddal kapcsolatban), de eddig nem sok sikerrel. Németország csak a politikai tőkéjét égeti, és jogosan idézik vissza neki a kb. 10 évvel ezelőtti, az európai devizaválság alatt tett nyilatkozatait arról, hogy a múltbeli felelőtlen tettek következményeit bizony viselni kell.

Mindezt valószínűleg Vlagyimir Putyin orosz elnök is tudja. A gázfegyvert egyszer lehet bevetni: olyan ez, mint nagy összegű hitelt felvenni a jövő terhére. Utána viszont mindenki máshonnan próbál majd gázt venni, akármi is történik. Az, hogy Putyin erre a húzásra hajlandónak mutatkozik, azt mutatja, hogy szorult helyzetben van, nem bízik túlságosan abban, hogy vissza lehet térni a korábbi állapotokhoz, és ebben szerintem kivételesen igaza van. Érdekes módon azok, akik szerint vissza lehet térni a február 23-ai állapotokhoz, azok Nyugaton vannak, és ott sem sokan.

Fogy az orosz muníció, Ukrajna erősödik

Ukrajnában nem tud győzni Oroszország. Kis helyre koncentrált támadással és a tüzérséggel válogatás nélkül mindent szétlőve lassan előre tudott nyomulni, és elfoglalta a romokat. Ez a HIMARS rakétarendszer bevetésével valószínűleg véget ért. Az Ukránok ki tudják lőni az orosz irányítóközpontokat és a lőszerraktárakat, és az utóbbi napokban már az orosz háborús bloggerek is kezdenek munícióínségről írni. Oroszország csak koncentráltan, a vasútvonalak mellé tudja telepíteni az ideiglenes munícióraktárakat (nincs elég teherautó, rakodógép stb.), amelyek így kiváló célpontokat nyújtanak. Oroszországnak a korábban elfoglalt területeken, sőt az orosz területeken is partizánakciókkal kell szembenéznie. Közben fogy az orosz katonai állomány és a fegyverzet is. Az általános mozgósítást és a hadigazdaságra való nagyobb átállást Putyin el akarja kerülni – valószínűleg azért, mert nem biztos benne, hogy kontrollálni tudná a csapatokat.https://qubit.hu/2022/07/13/iden-osszel-telen-jo-esellyel-bekovetkezik-a-gazvalsag-europaban