Legalább ezren tüntettek délelőtt az új katatörvény ellen a Parlament előtt, a Kossuth téren. A tüntetők később tiltakozásképpen lezárták a Margit hidat, és az Erzsébet hídon is útzárral demonstráltak.
Fotó: Telex.hu/Bődey János

Legalább ezren tüntetnek az új katatörvény ellen a Parlament előtt, a Kossuth téren – számolt be a helyszínről a Telex tudósítója kedd délelőtt.

A spontán tüntetést a Facebookon hirdették meg, kedd délelőtt több mint 3200-an jelezték részvételüket.

„Ez normális? Hogy szinte mindenkit kitiltanak a KATA-ból? Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás! Szólaljunk fel emberek!” – írta a szervező az eseménynél.

Délelőtt 10 órakor el is kezdődött a kata módosítása elleni tüntetés, ami a javaslat kritikusai szerint gyakorlatilag ellehetetlenítené az ezt az adózási formát választó kisvállalkozók megélhetését.

Több lap is a helyszínről tudósítja az eseményeket, a Magyar Hang például azt írta, hogy több résztvevő is azt skandálta az éppen ülésező politikusoknak üzenve, hogy „ne szavazd meg”, többen pedig pfujolnak és fütyülnek, páran pedig azt kiabálják a törvényhozóknak: „gyertek ki”. Beszédek, felszólalók nincsenek. 11 után már a Margit-híd forgalmát lassították a demonstrálók.

Hídlezárással is tiltakoztak

Néhány perccel 11 óra előtt a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc elkezdte skandálni, hogy zárják le a Margit hidat, majd a Momentum-frakció tagjai és a párt más politikusai azt kiabálták, hogy „Gyertek velünk!”. Ezután a tömeg egy része elindult a Kossuth térről a Margit híd irányába, ahol már több tucat ételfutár is a híd spontán blokádjára készült. A tömeg élén a momentumosok haladtak, de ott van a Párbeszéd-frakció másik tagja, Jámbor András, valamint a DK-s Arató Gergely is – írja a telex.hu.

Nem sokkal 11 óra után a tömeg a Margit-sziget magasságánál lezárta a hidat, az első sorokban az ételfutárok állnak, és összességében több százan várakoznak a kormánypártok reakciójára. Mivel a tömegnek nincs egyértelmű vezetője, és szónoklatok sem hangzottak el eddig, a demonstráció, azaz a hídblokád ideje egyelőre nem ismert.

Lezárták az Erzsébet hídat is, ott nagyjából harminc fő gyűlt össze délre, köztük több ételfutár és biciklis. A tüntetők két oldalról akarnák lezárni a hidat. Pár perccel 12:30 előtt egy csoport tüntető felment az Erzsébet hídra, és ott elfoglalták a középső két sávot. A belső sávban egy rendőrautó is keresztbe állt. A szélső sávokat nem foglalták el, így ha lassan is, de halad a forgalom a hídon.

Az Erzsébet hídi tüntetést bejelentő szervező a Telex tudósítójának azt mondta, hogy nem fogják teljes szélességében lezárni a hidat. Szerinte legkésőbb 14:30-kor bejelentik, hogy véget ér a demonstráció, aki pedig tovább szeretne tüntetni, azt átküldik a Margit hídhoz.

Kivégzik a KATA-t

A tüntetést azt követően hirdette meg egy civil személy, hogy kiderült: a kormány új javaslata szerint a katásoknak mostantól csak magánszemélyektől lehetne bevételük, cégektől nem. Mindezt a javaslatot ráadásul egy nap alatt, még kedden végig is kívánják verni a parlamenten, délután már a zárószavazást is megtartanák erről.

A Magyar Hang tudósítója beszélt a helyszínen idegenvezetőkkel, fejlesztőpedagógussal, futárokkal – több foglalkozási formát is érint a katázás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerint mintegy 450 ezer főre tehető a katás adózói kör.

A kamara elnöke, Parragh László még hétfőn nyilatkozott a Világgazdaságnak. Ő maga is úgy fogalmazott, „kissé erőteljes lett” a módosítás, de abban egyetértenek a kormánnyal, hogy a kisadózó vállalkozók tételes adózása a jelenlegi formájában fenntarthatatlanná vált. Abban viszont már volt vitájuk, hogy az új törvényt már szeptembertől bevezethetik – ők a januári start mellett érveltek.

Parragh László emlékeztetett: a kata átalakításának az az alapszituációja, hogy egyre többen ismerték fel, hogy a katát választva kedvezményesen kerülhető ki a közteherviselés.

– Nem csalás történt, hiszen egy kiskapu kihasználásáról van szó. Aki ezzel élt, logikusan tette. Csakhogy eközben a munkavállalók 85 százaléka teljeskörűen adózott. Ha engedik, hogy közterhek nélkül, vagy minimális közterhekkel egyre többen jelenjenek meg, így pedig egyre kevesebben legyenek tényleges munkavállalók, azzal egy idő után megborul az adórendszer – emelte ki, hozzátéve: a most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról.

Mint ismert, az új törvényjavaslat 18 millió forintra emelné a katás bevételi értékhatárt, az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz. Ugyanakkor a jövőben csak azok a kisadózó vállalkozások választhatnák ezt az adózási formát, akiknek csak magánszemélyektől származik bevétele. Ez alól kivételt egyedül a taxisok jelentenek.

A katás vállalkozók közül alig százezren lehetnek, akik csak a lakosságnak szolgáltatnak – nyilatkozta a 24.hu-nak egy adószakértő, aki úgy fogalmazott: belőlük „koldus nyugdíjas” lesz a minimálbér felét alig meghaladó 108 ezer forintos biztosítási alap miatt. A többieknek viszont már most fájhat a fejük: ha cégeknek (is) dolgoznak, nem választhatják a kisadózók tételes adóját, az eddiginél több közterhet kell fizetniük, ráadásul már az ősztől. Szellemi foglalkozásokat űző szabadúszók, grafikusok, ügyvédek, egyetemi óraadók, állatorvosok éppúgy rosszul járhatnak, mint virágboltosok, takarítók és villanyszerelők.

A szakmai szervezetek is tiltakoznak

A KATA átalakítása ellen több szervezet is tiltakozott. A Magyar Orvosi Kamara például közleményében úgy fogalmazott, a kataszabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon. „A betegbiztonság és ellátásbiztonság megóvása érdekében kérjük, hogy az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a katatörvény nem magánszemélyeknek való számlázást tiltó szabálya alól” – írták.

A Szépírók Társasága elnöksége is tiltakozik a „kisadózó vállalkozások tételes adójáról” szóló új törvényjavaslat bevezetése ellen, és arra szólítja fel a döntéshozókat, hogy azt jelenlegi formájában ne fogadják el – erről Facebook- oldalukon írnak.

Mint hangsúlyozzák, a kata „egy évtizede jelenti, mások mellett, a művészeti szektorban vállalkozóként dolgozók számára az egyetlen menedéket, lehetőséget a legalább megközelítőleg tisztességes megélhetésre és az utolsó biztos pontot a már így is kellőképpen kaotikus magyarországi adózási rendszerben”. Felhívják a figyelmet arra, hogy a törvényjavaslat érdemi szakmai egyeztetés nélkül született meg, tartalmi szempontból nem átalakítást, hanem lényegében megszüntetést jelent, a kapkodás pedig (július 12-i tárgyalás és elfogadás, tárgyév szeptember 1-i bevezetés) meggondolatlanságot, rosszabb esetben tudatos destruktív szándékot sejtet, így az új kata-törvény a irodalmi szakma számára jelen formájában elfogadhatatlan.

„Nagyon szívesen kifejtenénk (és eddig is kifejtettük volna) részletesen ellenérveinket a törvényjavaslat egyes pontjaival kapcsolatban, megfogalmaznánk javaslatainkat arról, miként lehetne módosítani, fejleszteni, korszerűsíteni a kisadózást, felsorolnánk aggályainkat a radikális átalakítással szemben, de így, a törvényjavaslat tárgyalásával és várható elfogadásával egy időben csak a rövid, tárgyilagos és egyértelmű tiltakozás lehetősége marad. Szolidárisak vagyunk azon szakmákkal, amelyek várhatóan szintén elszenvedői lesznek az átalakításnak, és összefogásra, közös tiltakozásra hívjuk fel az érintett szakmai szervezeteket, érdekképviseleteket” – áll a nyilatkozatban.

Bár a taxisok kivételt képeznek a törvényben, ők sem örülnek a hétfőn benyújtott katatörvénynek. Az áfatörvény módosítása nélkül nincsenek kisegítve a taxisok sem – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxiszövetség elnöke a Telexnek. A taxisok szakmai érdekképviselete 24 órán belül korrekciót kér a kormánytól. Azt szeretnék, hogy emeljék meg az áfahatárt is 12 millióról legalább 14-15 millióra.