Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő dél után elkezdte a Kormányinfót, ahol többek között a 410 forintos euróról, az elszálló árakról és a megszorításokról várhattak kérdéseket.

Gulyás azzal kezdte, hogy a szerdai kormány 10 órás ülést tartott, amin a fő téma a magyar gazdaság és költségvetés helyzete volt. Azt állapították meg, hogy minden pillanatnyi idegesség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek. A legfrissebb ipari termelés növekedési mértéke 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Közel 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon. A bevételek nagy része alultervezettnek fog bizonyulni. A kormány elkötelezett amellett, hogy 2022-ben és 2023-ban is tartsa a költségvetési hiánycélt.

Az árfolyamot az energiaárak, elsősorban a gázár mozgatja, ezért gyengül az euró a dollárral szemben és a forint is. Az egész kiváltó oka a háború, ami miatt Amerika nem gyengül, Ázsia erősödik, Európa pedig a szankciók miatt szenved. Az egész európai gazdaságot elérte az infláció, Magyarország valamivel jobban áll a térség többi országainál, árfolyamot tekintve rosszabbul.

A Gulyás azt mondta, négy fontos területen elfogadták az Európai Bizottság álláspontját.

  1. A kormány 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős tendereket.
  2. A nyomozás elrendeléséről és a folytatásról meg a vádemelésről is a bíróság fog dönteni. Bárki nyomozási bíróhoz fordulhat. Tehát az ügyészség hiába állít le nyomozást vagy mondaná, hogy nincs elég bizonyíték, bírók dönthetnek végül úgy, hogy legyen vádemelés.
  3. Jogalkotás előtt társadalmi konzultációra időt kell biztosítani.
  4. Magyarországnak az EU-s források jelentős részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére kell fordítania.

Gulyás azt mondta, ma a mátrai erőműnél öt erőműből három nem működik. Három gázturbinás erőművet terveznek, és meghosszabbítanák Paks 1 üzemidejét is.

A konzervatív költségvetés továbbra is jellemezni fogja a kormányt – ígérte Gulyás, aki szerint sajnos azt látni, hogy magyar baloldali képviselők Európában intenzíven lobbiznak a megállapodás ellen. Gulyás szerint ennek a bizonyítéka az EP szerdai határozata is.

 Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án.  Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A migrációs helyzet romlott a déli határszakaszon: az előző év azonos időszakához képest 92 százalékkal nőtt az embercsempészet miatt elfogottak száma. A BM határvadászokat fog felvenni, első körben 2200-at, összesen 4000 lesz.

Ezután jöttek a kérdések. Gulyás elmondta, hogy az éhínség, ami az orosz-ukrán háború következménye, növelni fogja az illegális bevándorlók (vagyis az éhezés elől menekülők) számát.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, egyelőre nem látják jelét, hogy spekuláció mozgatná a forint-euró árfolyamot. Arra a kérdésre, hogy hol tartanak az extraprofitadóról szóló egyeztetések, Gulyás azt mondta: „Bevezettük ezeket az adókat.”https://444.hu/2022/07/07/gulyas-ha-az-ugyeszseg-leallit-egy-nyomozast-vagy-nem-talal-eleg-bizonyitekot-a-biro-akkor-is-donthet-vademelesrol