Skip to content

 Jelentősen belenyúl a kormány az egészségügybe, átalakul az ügyeleti ellátás is

 Jelentősen belenyúl a kormány az egészségügybe, átalakul az ügyeleti ellátás is

Az egészségügyi államtitkár a Mandinernek adott interjújában kezdte el megszellőztetni, min agyalnak a Belügyminisztériumban.

Most vagy soha hangulat van az egészségügyben, mondta Takács Péter a Mandinernek adott interjújában. Ezt arra értette, hogy szerinte most minden összeállt ahhoz, hogy meghozzanak a szakma és a társadalom igényeivel találkozó döntéseket, és erre még politikai akarat is van. „Elmentünk a gólvonalig, ott pattog a labda, be kell lőni” – sommázta.

Az államtitkár szerint egyértelmű, hogy az alapellátáshoz hozzá kell nyúlni, ennek a leggyengébb pontja az alapellátási ügyelet. Ez évi 13 milliárd forintjába kerül a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek, és még nagyjából ugyanennyit tesznek hozzá az önkormányzatok, mégis széttöredezett a rendszer, és csak az ország 60-70 százalékának ellátására elég. Szerinte a maradékon „a piacot uraló, az önkormányzatoktól pénzeket kizsaroló cégek osztoztak, és értékelhetetlen minőségű szolgáltatást nyújtottak”.

Takács úgy látja, a tavaly Hajdú-Bihar megyében indított pilot projekt tapasztalatai nagyon jók. Ott az Országos Mentőszolgálat járásonként megszervezte az alapellátási ügyeletet, és betelefonáláskor az OMSZ munkatársa dönti el, az ellátás melyik szintjére irányítsa a pácienst. Ilyen szervezéssel szerinte kiküszöbölhető, hogy a sürgősségin tolongjanak az emberek, hét órát is várva sorukra.

Az államtitkár közölte, az alapellátási feladatokat minden járásban a mentőszolgálat látja majd el. Korábban számos visszaélés történt, nemritkán a szolgáltatók napi hetven beteg ellátását is lejelentették, pedig a valóságban csupán a tizede valósult meg.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük