A szikszói járásban volt a legmagasabb a fertőzöttek halálozási aránya. Hello bazmegye

Nagyon nem mindegy, hogy valaki Borsodban vagy Győrben kapja el a koronavírust. A szikszói járásban volt a legmagasabb a fertőzöttek halálozási aránya, közel 11 százalék. Vagyis az ottani fertőzöttek haltak meg a legnagyobb eséllyel az országban. A kapuvári járásban ugyanez a 2 százalékot sem érte el.

Innentől a cikk csak a Kör tagjainak olvasható.

Azóta is erre az adatbázisra támaszkodhatunk, ezt elemezték tovább a Budapesti Corvinus Egyetem kutatói, Kovács László és Vántus Katalin is. Nemrég megjelent tanulmányukban statisztikai módszerekkel vizsgálták, minek tudhatók be a területi különbségek.

Úgy tűnik, magas volt a halálozás ott, ahol magas az álláskeresők száma. A két dolog azért függhet össze, mert a munkanélküliség jól mutatja, milyen a lakosság egészségi állapota. A térképen is látszik, hogy a társadalmi-gazdasági értelemben lemaradt térségekben többen haltak meg. (Szintén erre utal, hogy tavalyi számításaink szerint összefügg a járások halálozási aránya és az ott élők jövedelmi helyzete.)https://444.hu/2022/07/06/elmaradott-tersegekben-tulterhelt-korhazak-kornyeken-haltak-meg-sokan-covidban