Kirámolás…Idegen házakba, udvarokra hatolnak be jogtalanul, sőt néha erőszakkal is. Az elkövetők nem egyszer 18 év alatti fiatalkorúak…Helló Heves megye

Tisztelt Szerkesztők és Szerkesztőségek!

A Hevesi járás területén nem ritkák az olyan vagyon elleni bűncselekmények, melyek során az elkövetők idegen házakba, udvarokra hatolnak be jogtalanul, sőt néha erőszakkal is. Az elkövetők nem egyszer 18 év alatti fiatalkorúak, akikkel szemben az ilyen cselekmények miatt – speciális illetékességi szabályok alapján – a központi járási ügyészség emel vádat a helyi bíróságok előtt. Ezt az eljárási rendet a fiatalkorúakra vonatkozó külön szabályok indokolják, melyek az ő esetükben a nevelés, a helyes útra terelés szempontjait helyezik előtérbe.

Az Egri Járási Ügyészség kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy, az elkövetéskor 17 éves fiatalkorú ellen, aki 2021. január 31-én éjjel társa kíséretében bemászott egy családi ház bekerített udvarára, ahol felfeszítették a garázs ajtaját és onnan eltulajdonítottak egy fűnyírót, valamint egy rotációs kapát, mely szerszámokkal azután nem kerti munkát végeztek, hanem áruba bocsájtották azokat. Később a vádlott behatolt egy építés alatt álló közeli épületbe is, ahonnan elektromos kábeleket és alumínium profilokat lopott, összesen 141.730 Ft értékben.

A vádhatóság az ügyben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, pártfogó felügyelet elrendelése mellett.

Ugyancsak az Egri Járási Ügyészség vádol vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével négy személyt, akik közül hárman fiatalkorúak.

Egyes vádlottak tavaly ősszel a kerítésen átmászva jutottak be egy tarnaörsi ingatlanra, ahol ugyan nem lakott senki, de a telken állt egy nyitott garázs, melyet az elkövetők teljesen kirámoltak. A különböző szerszámok mellett a tettesek gépkocsi haspáncélt, pálinkafőző hűtőcsövet, sőt egy vadonatúj kerti medencét is elloptak a melléképületből. Később a három fiatalkorú vádlott betört egy helyi vegyeskereskedés raktárába, ahonnan kókusz kockát, pitéket, kakaós csigákat és kenyereket vittek el, melyeket később jóízűen elfogyasztottak.

Az ügyészség az egyes terhelteket eltérő számú lopás vétségével vádolja. Velük szemben közérdekű munka büntetést, jóvátételi munka intézkedést, próbára bocsájtást indítványozott, illetve többek esetében indítványt tett a pártfogó felügyeletük elrendelésére is.

20 éves, tehát már felnőttkorú volt az a tolvaj, aki ellen nem az egri, hanem a Hevesi Járási Ügyészség emelt vádat összesen hat rendbeli lopás, két rendbeli magánlaksértés és négy rendbeli kifosztás bűntette miatt.

Ez utóbbi bűncselekményeket a vádlott különböző időpontokban követte el Hevesen, ahol több lakásba is észrevétlenül belopózott. Így 2021. július 1-jén reggel az egyik házból nem csak telefont és készpénzt csent el, hanem egy ott alvó öt éves kislány füléből kilopta még az aranyfülbevalót is. Később alvó sértettek melletti asztalkákról telefonokat, pénztárcát és készpénzt vitt el, sőt tavaly augusztusban ugyan ilyen besurranásos módszerrel meglopta saját, békésen szunyókáló (éppen ezért a bűncselekmény elhárítására képtelen) nagyapját is.

Az ügyészség a bűnügyi felügyelet alatt álló terhelttel szemben 2 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés és 3 év közügyektől eltiltás büntetés kiszabására tett mértékes indítványt, emellett közel félmillió forint összegű vagyonelkobzást is indítványozott.

Tisztelettel:

Dr. Konkoly Thege László

sajtószóvivő ügyész

címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész

képünkön