Skip to content

Szlovákiában épít autógyárat a Volvo

Szlovákiában épít autógyárat a Volvo

Így már öt autógyártónak lesz üzeme Szlovákiában.

Több mint egymilliárd eurós befektetéssel gyártóüzemet épít a Volvo Cars Kassán, ahol évente 250 000 elektromos autó készül majd. A gyáregységet jövőre kezdik építeni, a sorozatgyártás a tervek szerint 2026-ban indulat itt – közölte a vállalat.

A Volvo dedikált célja, hogy 2030-ra csak elektromos márkává váljon, ezért van szükség egy új, villanyautókat készítő gyártóegységre Európában. A svédeknek jelenleg két üzeme van Európában, az egyik Torslandában (Svédország), míg a másik Gentben (Belgium).

A Volvo üzeme lesz az ötödik jármű-összeszerelő gyár Szlovákiában. A többi üzem Pozsonyban (Volkswagen-csoport), Nagyszombaton (Stellantis), Zsolnán (Kia) és Nyitrán (Jaguar Land Rover) van.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



10 Comments

  1. Névtelen
    2022.07.02. 09:54

    Jönnek a kínaiak, mi?

    „A Volvo már 2010 óta a kínai Geely tulajdona, mégis gyakori téma, hogy vajon milyen hatással vannak a kínaiak a nagy múltú svéd márka termékeire. A rossz hírű, gyakran létező európai modellek silány másolataival ismertté vált kínai autógyártók miatt talán nem is csoda, hogy sokan féltették a Volvót, azonban az elmúlt évek alapján elmondhatjuk, hogy aggodalomra semmi ok.

    A Volvo Volvóbb, mint valaha, az új XC40-es típus még a 2018-as Év autója díjat is elvitte. A kínai hatalomátvétel nem csupán pénzügyi természetű volt, hiszen 2016-tól a Volvo legnagyobb modellje, az S90-es már kínai gyártósorokról gördül le. Robin Page, a Volvo formatervezési csoportjának alelnöke, az ausztrál Go Auto magazinnak egyenesen azt mondta, hogy a kínai gyártású autóik jobb minőségűek, mint az európaiak.”

  2. Mahir Kara
    2022.07.02. 10:45

    Okoskám! Leninvaras, ma Tiszaújváros, 4000 kinai konténer városban, építi a kapitalisták beruházását!

    2
    2
  3. Névtelen
    2022.07.02. 15:11

    Mindezek mellett pedig a Porsche Szlovákia autógyár is. Porsche gyár is Szlovákiát választotta 2020-ban volt a bejelentés. Horná Streda Felsőszerdahelyen épül a Porsche autógyár. 2024-2026 építkezés majd 2027 nagyüzem termelés indulása. Most legújabb a Volvo nagy bejelentése, hogy ő is Szlovákiát választotta, de már „pásztázzák a terepet” nézelődnek a Kínai elektromos autógyártók is Szlovákiában. Összesen tehát már hat autógyár lesz mindezekkel együtt a régiekkel és új bejelentettek által összesen.

  4. Névtelen
    2022.07.02. 15:27

    A Volvo autógyár Kassán Szlovákiában épül. Befektetőknek kedvező, hogy autópálya M30 sztráda folytatásában megépült R4 autópálya Kassáig. Kassai vasmű ami alapanyagul is szolgálhat, euro fizetőeszköz. Kassa Nemzetközi Repülőtér így légi szállítás alkatrészeknek. Máris Kassa előnyösebb helyzetben. Nálunk Miskolcon meg épp most zárták be repteret. De reméljük bezárás helyett bejárják és meglátják előnyét, hogy ne elvegyék Miskolc repterét hanem újraindítsák. Kassán nem bezárták ott fejlesztették repteret. Élhetőbb is Kassa már autógyáruk is lesz. Sztráda, vasút, reptér ezen hármas egység vonzó a befektetőknek Kassán. Miskolcnak is volt reptere csak most bezárták de reméljük egyszer nem bezárják majd hanem bejárják és újra megnyitják, hogy mi is előnyös helyzetbe kerüljünk befektetőknek, hogy Kassa mellett, Miskolc is jó volna légi úton ha újra elérhető lenne kisgépekkel, befektetők, üzletembereknek is előnyösebb lenne.

  5. Névtelen
    2022.07.02. 15:31

    Made in Slovakia – Made in Bratislava – Made in Kosice

    5
    1
  6. Névtelen
    2022.07.02. 15:41

    Mindezek mellett mint Volvo autómárka ugyanúgy egy márka lesz Szlovákia – Kassa is mert egy Kosice Brand is épül ha Volvo arról már mindenkinek majd Kassa jut eszébe ahol épül majd a Volvo új üzeme. A Kassai Volvo autógyár már jövőre 2023 -ban meg is kezdi építkezését és legkorábban 2025-ben de legkésőbb már 2026-ban megkezdődik a termelés. Gyakorlatilag Szlovákiában minden második évbe bejelentkezik egy autógyár, hogy meg fogja kezdeni működését 2018 Jaguár és Land Rover autógyárak, 2020 -ban a Porsche jelentkezett be, most 2022 ben a Volvo ez még nagyobb öröm hiszen a Volvo Kelet-Szlovákiában Kassán építi új gyárát.

  7. repülő
    2022.07.03. 02:12

    A miskolci városvezetés évtizedek óta alkalmatlan mindenre.
    A mostani sem kivétel, ezekkel sem fog Miskolc sosem fejlődni, csak azt nézik, hogy ők jól éljenek a miskolciak pénzéből.
    Volt itt is kohászat, szerszámgépgyár, hadiüzem stb. most már minden romokban!
    Köszönhető nagyrészt a város politikusainak.
    Emlékeztetőül: az LKM-met 1 dollárért aladták a szélhámos Klicsunak!
    Káli a kohászat mellett nőt fel, apja szociális igazgató volt a kohászatban, még sem tett semmit a gyárért!

  8. Névtelen
    2022.07.03. 03:50

    Miskolc is épül! Csak éppen leépül.

  9. Névtelen
    2022.07.04. 00:09

    Lehet Kassán nincs Dalai láma utca? Vagy Ujgur mártírok utca? Megérte? Mi a fontosabb, lehet rajta gondolkodni.

    • Névtelen
      2022.07.04. 06:11

      Kassán Putyin sem díszdoktor…Megérte? Mi a fontosabb, lehet rajta gondolkodni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük