Mivel foglalkozik a diabetológus?
Female healthcare worker measuring oxygen saturation of faceless woman patient with pulse oximeter during medical checkup in clinic office. Diabetes diagnose

 

 

A mindennapokban adódhatnak problémák a vércukorszintünkkel. A rendszertelen, rossz minőségű táplálkozás és az elhízás egyik következménye lehet a 2-es típusú cukorbetegség, ami hazánkban is az egyik vezető helyen van az egészségügyi problémák listáján. Ha általános laborvizsgálat alkalmával a vércukorszintünk a határérték felett van, felmenőink között volt cukorbeteg, vagy a cukorbetegség jeleit észleljük (például nem szűnő szomjúságérzet, homályos látás, bőrelváltozások), akkor mindenképp javasolt háziorvosunk, vagy diabetológus felkeresése.

A diabetológiai szakrendelésen az orvos először alaposan kikérdez minket, felveszi az anamnézist, majd elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Végül megoldási javaslatokat ad, illetve amennyiben szükséges, receptet ír, és javasol további vizsgálatokat.

 

Mivel is foglalkozik pontosan a diabetológia? Mi történik a szakrendelésen? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek, hiszen szeretünk előre felkészülni. A cikkünkben pedig megtalálod a válaszokat is.

 

Mit csinál a diabetológus?

 

A diabetológus elsődleges feladata, hogy feltárja a panaszok mögött húzódó problémát. Segíthet például az inzulinrezisztencia azonosításában (IR), amely a 2-es típusú cukorbetegség előszobája, és egyre gyakoribb a felnőtt lakosság körében. Fontos tudni, hogy az inzulinrezisztencia gyakran okoz meddőségi problémákat, így felismerése és kezelése kiemelten fontos. A diabetológus hasznos életmódbeli és táplálkozási tanácsokat tud adni, melyek segítenek a cukorbetegség megelőzésében. Ha erre már nincs mód, akkor a kezelésben és állapotunk stabilizálásban nyújt támogatást. A diabetológus feladata az is, hogy segítsen a pácienseknek a cukorbetegség szövődményeinek elkerülésében.

 

 

Vizsgálatok a diabetológiai szakrendelésen

 

A panaszainktól függően többféle vizsgálat elvégzésére is sor kerülhet. Az egyik az úgynevezett glukóz tolerancia teszt, ami tulajdonképpen nem más, mint egy laborvizsgálat. Ez elsősorban a megelőzésben nyújt hatékony segítséget, ugyanis feltárható általa a cukorbetegséget megelőző állapot. Emellett az anyagcsere működéséről kimutat hasznos adatokat.

 

A másik gyakori vizsgálat a keményítő terhelés vagy más néven a keményítő tolerancia teszt. A vizsgálat során keményítőt juttatnak a szervezetbe, majd azt vizsgálják, hogy milyen hatást gyakorol a hasnyálmirigyre.

 

Amennyiben szeretnél részt venni diabetológiai konzultáción, akkor a Foglaljorvost.hu oldalon tudsz időpontot foglalni a számodra szimpatikus magánorvoshoz.