Az infravörös sugárzás a padlófűtés titka

 

 

Képzeljük el az érzést, amikor nagy hidegbe kilépünk, és a Nap sugarai melegítenek minket! Ez az infravörös sugárzás. Nem más, mint a melegítő fény, a látható vörösnél sötétebb, nagyobb hullámhosszú fényenergia, amely hőt sugároz. Nevét onnan kapta, hogy az elektromágneses hullámok sorában ez a hullámtartomány a látható fény „alatt” kezdődik. A látható fény legnagyobb hullámhosszal rendelkező tartománya a vörös. E sorban, a „vörös alatt” következő hullámokat nevezték el infravörös sugaraknak.

 

Az infravörös sugárzás tehát az emberi szem számára láthatatlan, de a bőrünk melegként érzékeli. Ez kizárólag a napsugárzás meleget adó tartománya, amelynek érzetét már mindannyian megtapasztalhattuk télen. Ezért van, hogy a síelő a mínusz fokok ellenére is egy pólóban tud síelni napsütéses időben – írja a https://www.futofolia.hu/padlofutes/.

 

Hogyan fűt az infra?

 

Az infrapanelek mérete lehet akár csak akkora, mint egy könyv, de akkora is, mint a falfelület, amire rákerül. Így ki lehet számolni, hogy a házban vagy lakásban mért légtérhez mekkora az ideális felület. Elegendő pont akkora, vagy annyi darab infrapanelt vásárolnunk, amekkora pontosan befűti a területet.

 

A mobil infrapanelekkel ráadásul pont oda tehetjük a fűtést, ahol arra a lehető legnagyobb szükségünk van. Egy mozgatható infrapanellel komplett megoldást biztosíthatunk akkor is, ha nincs gáz. Ugyanis – szemben több más elektromos fűtési formával – az infra típusú fűtés igen gazdaságos, a fűtési rendszert pedig egyetlen mozdulattal magunkkal vihetjük.

 

Infrapanelünkkel megoldható egy központi fűtéses lakás kiegészítő fűtése, azokon a napokon is, amikor a központi fűtés nem lenne elégséges. Kis területű, nem folyamatosan használt helyiségekben, például a lakáson belül a fürdőben szintén kiváló fűtési megoldást jelent egy infrapanel felszerelése a mennyezetre, vagy az oldalfalra.

 

Az energiatakarékos infrapanelek szabályozhatósága, programozhatósága szintén olyan előny, amely – a megszokott, főleg a gázos fűtésekkel szemben – lehetővé teszi, hogy csak akkor és ott fűthessünk, amikor és ahol arra valóban szükségünk van.

 

Infrapanellel kiválthatjuk a hétvégi házak, horgásztanyák, vadászházak, vagy más, ritkábban használt, ritkán fűtött épületek régi, korszerűtlen fűtését is. Biztonságos, jól szabályozható és komfortos hőt adó fűtéssel szerelhetjük fel akár a faházat is. Elfelejthetjük a lassan bemelegedő házat, a favágást, a tűzzel járó koszt és kormot.

 

Érdemes még megfontolni, hogy az áramforrásunkat is modernizáljuk. Így a napelemek felszerelésének köszönhetően, vagy más, alternatív energianyerő rendszer használatával a gazdaságos üzemeltetés még egyszerűbbé válik. Ezen feltételek mellett, a Nap segítségével akár ingyen is lehet a rezsink.