Okosabb és meglepőbb szankciók kellenek Moszkva ellen. Magyarország „problémás gyerek”, térjen vissza 56-os gyökereihez

Okosabb és meglepőbb szankciók kellenek Moszkva ellen. Magyarország „problémás gyerek”, térjen vissza 56-os gyökereihez. Válogatás a világlapok írásaiból.

  • Al Jazeera: A háború ügyében Magyarország próbál kiegyensúlyozott lenni

Az ukrán háború elvakította, egyben felbátorította Orbán Viktort. A politikus hozzáállása odahaza kifizetődött számára, lásd a választási győzelmet, ugyanakkor feldühítette az uniós partnereket. Mindazonáltal Magyarország kényes geopolitikai helyzetben van az invázió óta. A kormányfő vezérletével Budapest helyezkedik a leginkább oroszbarát platformra az EU-ban, illetve a NATO-ban.

Orbán, az illiberális populizmus mintapéldánya az orosz hatalomgyakorlásban vonzó alternatívát lát a nyugati demokráciával szemben. De a kapcsolatokra nem csupán az eszmei rokonság hat ki: az ország erősen függ az orosz energiahordozóktól.

A háború ügyében a magyar álláspont próbál kiegyensúlyozott lenni: egyrészt gyorsan elítélte a támadást, megnyitotta a határokat a menekültek előtt és támogatta, hogy NATO-csapatok állomásozzanak a keleti szárnyon. Ugyanakkor elutasította az olaj, illetve földgáz bojkottját, fellazította a legújabb szankcióscsomagot. Nem hajlandó a Paks ll. projekt felfüggesztésére sem.

Az ellenkezést az orosz propaganda természetesen meglovagolja, hogy bizonyítsa a Nyugat megosztottságát.